JESTE LI ZNALI | Mjesto s najvećim 24-satnim porastom temperature zraka nalazi se u SAD-u

Najveći porast temperature zraka u roku 24 sata zabilježen je u mjestu Loma, u saveznoj američkoj državi Montani. Promjena je iznosila čak 57,21°C. Rekord je zabilježen na prijelazu sa 14. na 15. siječnja 1972. godine.

Postaja Loma nalazi se na nadmorskoj visini 786 metara, u dolini okruženoj brdima visine 60-tak metara. Udaljena je nekih 80 km od najbližeg većeg mjesta – Great Falls u Montani. Uvjeti koji su pogodovali ovoj ekstremnoj promjeni su bili slijedeći:

Tijekom 14. siječnja iznad istočnog dijela Montane nalazilo se područje povišenog  tlaka zraka od 1048 hPa. Na visini 1458 metara (850 mb) zabilježena je temperatura zraka od -37°C. Nakon nešto više od 17 sati hlađenja uslijed povoljnih vremenskih uvjeta (slab vjetar, na tlu snijeg visine 30 cm), postaja Loma registrirala je minimalnu temperaturu od -47.77°C u 9 sati ujutro po tamošnjem Mountain Standard Time (MST).

Do večeri su se uvjeti rapidno promijenili. To se dogodilo zbog tzv. “chinook” vjetra. Za vrijeme promjene se područje visokog tlaka zraka premjestilo istočno od Montane i uslijedilo je jačanje vjetra zapadnog smjera na 850 mb.

Mjerene brzine iznosile su do 65km/h. Jugozapadni vjetar se nastavio do 6 sati ujutro 15. siječnja. Tog istog dana u 8 sati izmjerena je i najviša dnevna temperatura od 9.44°C. Time je postignut rekordni temperaturni raspon koji se dogodio u roku 24 sata, a otkada postoje relevantna mjerenja u svijetu.

Inače, za one koje zanima, “chinook” je suhi topli vjetar koji se spušta niz planine. Ime je dobio po domicilnom  narodu sa područja zapadne Amerike. (N.V.)

Sličan sadržaj