Bajkoviti Bajkal: Jezero koje osvaja svojom posebnošću

Jezero Bajkal je jedno od onih mjesta na Zemlji koje se smatra posebnim, čarobnim i misterioznim.

Smješteno je duboko u Sibiru, u samom srcu kontinenta, stotinjak km od rusko-mongolske granice.

Ako želite opisati Bajkal, vjerojatno najprije treba posegnuti za superlativima.

Nastalo prije otprilike 25-30 milijuna godina uslijed gibanja Zemljine kore i erozije, Bajkal je najstarije jezero na svijetu. Sa izmjerenom najvećom dubinom od 1642m Bajkal je i najdublje jezero na svijetu. Najniža točka u jezeru se nalazi ~1219m ispod razine mora.

Bajkal je i volumenom najveće slatkovodno jezero. Procijenjeno je da u sebi sadrži oko 20% ukupnih zaliha slatke vode na Zemlji. Sa 23619,39km3 vode ekvivalentno je volumenu svih 5 Velikih jezera u Sj. Americi. Treba li posebno napomenuti?- Bajkal je i jedno od najbistrijih jezera na svijetu. Ponekad je moguće vidjeti objekte na dubini i do 40m.

Ukupne dužine je 636 km dok max. širina iznosi 79.5 km. U jezeru se nalazi 27 otoka, od kojih je najveći Olkhon, dužine 71.5 km. Procijenjeno je da u jezero utječe ukupno 350 rijeka, rječica i potoka, a istječe samo jedna rijeka- Angara.

Jezero je dom puno životnjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske (po nekim procjenama i do 80%). Bajkalski tuljan ili Nerpa recimo- je jedina vrsta slatkovodnog tuljana na svijetu. Tu je i gotovo prozirna vrsta ribe bez ljuski- Golomyanka.

Slatkovodni tuljan, foto: S.Gabdurakhmanov
Golomyanka, foto: fishwatching.org
Bajkalska patka, foto: B.C.A.

Bajkalsko područje je i etnički i grupacijski vrlo raznovrsno. Tu žive Burjati (Buryats, mongolijski narod), Semeiskiye (pripadnici ortodoksnih Rusa, a čije ime u prijevodu znači obiteljski ljudi), Kazasi (Kazaks) itd.

Klimatski je Bajkal također specifičan. Područje uz obalu je djelomično pošteđeno ekstremne hladnoće, a ljeti se temperature u prosjeku ne penju iznad 20°C. Ljetne i jesenje oluje na jezeru mogu podići valove visine i do 4.5m.

Vjetar na udare do 180km/h i valovi na jezeru 2016. Izvor: Baikal Sagudai

Dolje na grafovima je prikaz temperatura vode jezera kroz sedam mjeseci te zaleđenosti i debljine leda tijekom hladnijeg perioda:

Bajkal je posebno čaroban tijekom hladnijih mjeseci kada se površina jezera zaledi.

Foto: A. Trofimov

U tom periodu nastaju i neke od najzanimljivijih ledenih formacija.

Jedna od njih su mjehurići plina metana zarobljeni u ledu. Metan u jezeru se stvara primarno od tzv. anoksičnog sedimenta. Zahvaljujući autorima S.Tolstnevu i K. Makeevoj na slijedećim fotografijama se mogu vidjeti primjeri:

Fascinantan je i fenomen nazvan Bajkal zen koji nastaje uslijed međusobnog djelovanja niskih temperatura, vjetra, leda, topline nastale izlaganjem kamenja sunčevim zrakama, topljenjem te ponovnim zaleđivanjem vode kada sunce padne iza horizonta.

Nastaje na način da sunce grije kamenje koje se nalazi na ledu, a to kamenje svojim infracrvenim zrakama i toplinom počne otapati led, koji se nikad skroz ne otopi, pa kad sunce zađe led ponovno očvrsne stvarajući ovakve skulpture.

Za kraj, ima li za one hrabrije nešto posebnije od ovakve noći u šatoru na Bajkalskom jezeru:

N.V.

Sličan sadržaj