Većinom stabilno s povremenim frontama i slabim oborinama

I dalje se nastavlja utjecaj jakih ciklona na sjeveru Atlantika što znači da zimskih scenarija neće biti do daljnjeg, pa tako ni naznaka o snijegu.

Sa sjevera Kanade se spušta nova porcija polarnog hladnog zraka koja bi krajem radnoga tjedna trebala ući u sjeverni Atlantik što će samo podržati već dugotrajnu sinoptičku situaciju, odnosno potencirati nove duboke ciklone na tom području.

https://rijeka.meteoadriatic.net/analiza-nezimski-setup-omogucio-stvaranje-ciklonskih-bombi-na-atlantiku/?fbclid=IwAR03zciip1xPmUpWWkgHwh2YoSINZaZnpFMbyXmzOVr3yhb9wKRI2w4dTIg

Te ciklone će zatim krenuti na uobičajeni put prema istoku, odnosno sjeveru Europe, te će se toga striktno držati zbog vrlo stabilnog polarnog vrtloga koji zadržava hladnoću na Sjevernom polu.

Pritom je mogućnost za spuštanje ciklona u južnije krajeve vrlo mala, jer se nad južnom i središnjom Europom te na dijelu Atlantika nalazi prostrana anticiklona pa ona dodatno spriječava takav scenarij.

Ipak, kako ciklone nastaju na sjeveroistoku Kanade tako se između njih može naći prostor za kratkotrajno uzdizanje anticiklone koja zatim može nakratko spustiti određenu količinu hladnoće koja i ako dođe do nas bude već dosta oslabljena.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod anticiklonom koja se proteže od Atlantika preko južne Europe pa preko većeg dijela azijskog kontinenta dok je nama najbliža ciklona smještena između Islanda i Norveške.

wetterzentrale.de

Anticiklona je već uzdignula svoj greben prema sjeveru pa kako se sustav bude kretao prema istoku tako će do nas prilaziti nešto hladniji zrak po visini.
Međutim, zbog presporog i prezapadnog nailaska hladnoće do Alpa, u podnožju istih neće doći do stvaranja sekundarne ciklone već će preko nas proći oslabljena fronta koja će sa sobom dovući tek malo kiše i vjetra, a zahladnjenje će se više osjetiti s noćnim temperaturama nego dnevnim.

Kao gotovo svaka fronta ove zime i ova će biti kratkotrajnog karaktera te donijeti prolazno zahladnjenje pa će već od petka ponovno pristići topliji zrak po visini, a utjecaj anticiklone će se nastaviti i dalje te je izgledno kako za vikend ponovno slijedi dašak proljeća.

Prognoza i izgledi vremena

U ponedjeljak do kraja dana će se zadržati oblačno, tek koja kap kiše može pasti u zapadnom dijelu Gorskoga kotara. Vjetar na Kvarneru slab južnih smjerova ili tiho, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Večernja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Utorak donosi također pretežno oblačno vrijeme, navečer uz postupno kidanje naoblake dok je malo slabe kiše izgledno sredinom dana. Vjetar će okrenuti na buru koja će zapuhati već od jutra uglavnom slabo, a povremeno i umjereno, a kasno navečer slijedi jačanje bure. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana toplo, na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U srijedu promjenjivo, ujutro uz umjerenu naoblaku, a popodne se očekuje porast naoblake uz malo slabe kiše koje će više biti u gorskim područjima. Pritom je izgledno i pahuljanje do nekih 700 m.n.v, dok je tanki pokrivač moguć samo u najvišim predjelima Gorskoga kotara. Bura će tijekom noći puhati umjereno do jako na riječkom području te posebno u Velebitskom kanalu, dok će se do sredine dana gotovo potpuno smiriti. Popodne i navečer nakon prolaska fronte slijedi umjeren do jak sjeverac na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

IstraMet

Od četvrtka do kraja tjedna slijedi pretežno vedro i stabilnije vrijeme, a za vikend temperature nešto više nego prijašnjih dana, iako neke naznake postoje za kišu u nedjelju.
Po trenutnim izlazima modela čini se kako bi do kraja veljače mogli imati upravo ovakvo vrijeme kakvo imamo veći dio zime, a to je većinom stabilno, iznadprosječno toplo te uz kraće periode malo hladnijeg vremena.

Sličan sadržaj