Vikend nestabilan, a ni dugoročno baš ne stojimo najbolje

Sinoptička situacija za subotu 21.5.; meteo.hr

Već gotovo dva mjeseca područje PGŽ-a nije imalo dugotrajno stabilno vrijeme. Upravo suprotno, ne može proći niti jedan tjedan bez barem dva kišna dana. Takvo vrijeme osim što loše utječe na neke poljoprivredne usjeve, ne ide pod ruku ni pčelama kao ni pčelarima koji muku muče da bi skupili ponešto meda. Da je ovaj svibanj, ali i cijelo proljeće ispodprosječno hladno te iznadprosječno kišovito, možemo pogledati na primjeru Kredarice ( 2515 metara, Triglav, SLO ) gdje se već obaraju snježni rekordi, a na tom se području mjerenja bilježe već punih 60 godina. Dugotrajne stabilizacije i prvih 30-tki nema na vidiku, a vrijeme će nam i ovaj vikend biti promjenjivo.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem grebena anticiklone centrom smještene kod Sicilije, a koja nam uzrokuje jugozapadno visinsko strujanje. Sjevernije na području Engleske i Skandinavije nalaze se ciklonalni sustavi koji nam spuštaju hladniji i vlažniji zrak prema središnjoj Europi pa u kombinaciji s toplim i također vlažnim zrakom s Mediterana, laka su formula za nastanak ciklona na tom području.

Na tom području nalazimo se i mi, odnosno Alpe, gdje po sjevernoj strani struji hladan zrak, a po južnoj topao pa ne može proći nekoliko dana, a da se ne formira nekakva ciklona kod Genove koja zatim našem području omogućuje redovitu kišu.
Dokle god se hladan zrak spušta sa sjevera uz pomoć ciklona ili anticiklonalnog bloka prema središnjoj Europi, ne može se očekivati neko dugotrajnije stabilno vrijeme, kao ni dugotrajniji toplinski valovi iz Afrike što naravno ne znači da ih u nekim kraćim intervalima ne može biti do kraja mjeseca.

Vremenska prognoza

Subota promjenjiva, do sredine dana uz umjerenu do potpunu naoblaku na čitavom području, u zaleđu Rijeke te u gorju i uz povremenu kišu. Sredinom dana moguća su kraća sunčana razdoblja, a povremena kiša kao i popunjavanje naoblake se ponovno očekuju navečer, najviše u zaleđu i gorju. Puhat će umjereno, na udare i jako jugo, a u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, lokalno uz more do 15°C, a u gorju 5 – 10°C. Maksimalna na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U nedjelju još do popodne oblačno, u zaleđu Rijeke te gorju uz povremenu kišu, a zatim slijedi postepeno razvedravanje najprije na otocima, a onda i čitavom području.

Početak novog tjedna i dalje promjenjiv, uz sunčana razdoblja moguća je i kratkotrajna kiša na širem području, a detaljnije o tome ćemo u novoj tjednoj najavi.

Sličan sadržaj