Ponedjeljak i dio utorka u znaku kiše, od srijede stabilizacija

Gotovo svakodnevna kiša u zaleđu Rijeke i gorju koja nas prati već puna dva tjedna, neumorna je i na početku posljednjeg tjedna u ovome mjesecu. Na sreću, uvijek vrijedi pravilo da nakon dugotrajnih kiša mora doći i suh i stabilan period, a barem ćemo nekoliko dana moći uživati u takvom vremenu upijajući i ovo malo kasnoproljetnih zraka sunca. Riječ je o nekoliko stabilnijih i suhih dana od sredine tjedna pa do vikenda koje bi mnogi mogli iskoristiti za vanjske radove kao i za sušenje nakupljenog rublja.

Sinoptička situacija

Sinoptička se situacija pomalo mijenja, anticiklona koja je sredinom prošloga tjedna bila u središtu Mediterana pomaknula se na područje Mađarske od kuda rubom zahvaća i naše područje, no ne zadugo. Ciklonalni sustavi koji su dugo bili nad Skandinavijom i sjevernim Atlantikom odmiču od tog područja, no jedna će se ciklona ipak zadržati na potezu Velika Britanija – Danska, gdje će se nalaziti do petka.

Ciklone po sjevernom Atlantiku će biti zaustavljene uzdizanjem Azorskog grebena anticiklone prema Islandu gdje će doći do spajanja s novom anticiklonom koja se nalazi malo sjevernije. To će ujedno biti i glavni pomak u sinoptičkoj situaciji pri čemu će se do sredine tjedna stvoriti anticiklonalni blok sa zapada Europe skroz do sjevera, no dok se taj scenarij bude odrađivao preko našeg će područja proći još dvije ciklone.

Prva danas kao produkt hladne fronte koja se spustila do zapadne strane Alpa, a koja će nam omogućiti izraženu južinu i cjelodnevnu kišu. Ta će ciklona početkom utorka proći centrom dalje od našeg područja prema središnjoj Europi gdje će se spojiti sa već spomenutom ciklonom kod Danske koja će do tada već spustiti novu (malo hladniju) frontu do Alpa pa će se potencirati još jedna brzinska ciklona.
Ipak, ta se druga ciklona neće ni stići razviti do kraja pa će i proći puno blaža od prve, a nakon nje već krajem utorka ulazimo pod greben anticiklone s Azora.

Greben anticiklone će se zadržati nad našim područjem skoro do kraja tjedna dok će mu se centri nalaziti kod Francuske i zapadno od Skandinavije. Do našeg će područja stoga nailaziti vjetar sa sjeverne strane (s kopna) pa će i u zraku biti manje vlage. Naravno da i pod takvim uvjetima postoji mogućnost za stvaranje dnevnih nestabilnosti (tipično ljetnih) vjerojatno od četvrtka, no prognoza takvih lokalnih nestabilnosti je još nezahvalna za nešto sigurnije reći pa ćete o tome biti pravovremeno informirani na stranici. Sljedeća najava vremena vjerojatno slijedi za vikend kada postoje šansa da nam slijedi još jedna promjena pred sami ulazak u klimatološko ljeto, a do tada uživajte u ovih par stabilnijih dana koji slijede nakon ciklona.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana potpuno oblačno na čitavom području dok će kiša već do sredine dana prestati. Zatim slijedi pauza od oborina do navečer kada slijedi nova tura umjerene kiše, najviše u zaleđu Rijeke pa bi se do kraja dana skupilo 1 – 15 mm, lokalno i do 30 mm. Do sredine dana umjerena bura, a zatim ponovno okretanje na slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Dnevne temperature na Kvarneru 20 – 25°C, u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

U utorak na većem dijelu Kvarnera uz umjerenu naoblaku, na otocima i suho dok bi lokalne povremene kiše moglo biti u zaleđu Kvarnera i Gorskom kotaru, do kraja dana moglo bi se skupiti i 15 mm. Do popodne će puhati slab i umjeren jugozapadnjak, a zatim slijedi slabljenje, do kasno navečer na Kvarneru kratkotrajno “probijanje” umjerene bure. Minimalna temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Maksimalna dnevna na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Srijeda stabilna, na čitavom području pretežno vedro uz povremenu umjerenu naoblaku sredinom dana. Uglavnom mirno cijeli dan, a popodne tek uz slab jugozapadnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

U četvrtak uglavnom pretežno vedro, samo u zaleđu Rijeke i gorju uz mogućnost za kratkotrajne pljuskove sredinom dana i popodne, vjetar slab promjenjiva smjera, a temperaturno za stupanj toplije. Petak slično kao četvrtak, ali bez oborina uz pretežno vedro vrijeme.

Sličan sadržaj