VIKEND PROGNOZA | Subota većinom stabilna do večernjih sati, navečer stiže kiša

Količina kiše u subotu između 23 i 24 sata, izvor: MeteoAdriatic

Zbog nestabilnog tjedna ne mora značiti da će biti i nestabilan vikend, barem ne potpuno kako se čini. Većini drag Praznik rada (1.maj) svake godine bude upitan s vremenom pogotovo za ovo naše šire riječko područje koje je poznato ne samo kod nas nego i u Europi kao jedno od najkišovitijih područja. Upravo zbog toga pišemo Vam prognozu za vikend kako bi najbolje odabrali pravi tajming za roštilj između kiše.

Sinoptička situacija

Naše se područje i dalje nalazi pod slabim utjecajem ciklone koja je prošla sjeverozapadno od nas, a trenutno se nalazi kod Danske. Po Atlantiku imamo dva anticiklonalna sustava, jedan kod Grenlanda, drugi kod Azora, a koji su međusobno spojeni grebenom pa nam je Atlantik i dalje zatvoren od nailaska ciklonalnih sustava sa zapada.

meteocentre.com

Nas će ovoga vikenda više zanimati razvoj nove ciklone kod Španjolske, koju će potencirati nailazak hladnijeg zraka kojeg je spustio anticiklonalni blok sa sjevera. Ciklona će imati sličnu putanju kao i prethodna, od Španjolske do zapadnog ruba Alpa pa preko sjevernih obronaka do središnje Europe i dalje na istok, zaobilazeći naše područje.

Ipak, zbog blizine centra ciklone kada se bude nalazila uz obronke Alpa, utjecat će na vrijeme i kod nas, donoseći nam jugozapadno visinsko strujanje obogaćeno vlagom i toplijim zrakom, stoga bi vikend trebao proći iznadprosječno toplo, ali i nestabilno uz povremenu kišu, osobito u nedjelju.
Sreća je što će se ciklona tek razviti u subotu, pa dok dođe do utjecaja proći će skoro čitav dan. Nakon ciklone, Azorski greben će se započeti pomicati prema nama što će omogućiti nekoliko stabilnijih dana u novome tjednu te temperaturno malo ispod prosjeka.

Prognoza vremena

Petak će na čitavom području obilježiti naoblaka, povremeno i potpuna, a očekuju se i sunčana razdoblja. Kiše još može biti tijekom noći te lokalno do sredine dana, a zatim suho. Na Kvarneru slabo jugo, a u gorju jugozapadnjak, navečer u potpunom slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Na Praznik rada promjenjivo, veći dio dana u čitavoj PGŽ uz visinsku naoblaku pa će prevladavati suho uz sunčana razdoblja, a a kasnije poslijepodne i navečer slijedi popunjavanje naoblake te iza 20 sati i nailazak kiše na čitavom području, a koja bi u zaleđu mogla biti i jaka. Do kraja dana past će između 5 – 20 mm, a tek vrlo lokalno u zaleđu do 30 mm. Od sredine dana jačat će jugo, navečer i jako s olujnim udarima pa bi uz obalu moglo biti i povećih valova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

IstraMet

U nedjelju do svitanja još oblačno uz kišu osobito u zaleđu, a zatim slijedi razvedravanje najprije na otocima te onda i na ostatku područja u popodnevnim satima. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, prema otvorenom moru s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 16°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Sličan sadržaj