Stabilno do srijede, potom niz frontalnih poremećaja, nakon kojih postoji mogućnost i prvih vrućih dana

Ulaskom u posljednji mjesec klimatološkog proljeća vrijeme nas i dalje „poslužuje” kraćim učestalim nestabilnostima pa možemo zaključiti kako dugotrajne stabilnosti nema na vidiku niti u prvom tjednu mjeseca svibnja, iako se temperaturno nalazimo oko prosjeka.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju blago povišenog tlaka zraka koji se smjestio uzduž Sredozemnog mora te se grebenom spaja s Azorskom anticiklonom. Ono nam omogućava pritok toplijeg zraka s juga. Malo sjevernije od nas po središnjoj i sjevernoj Europi, smjestili su se ciklonalni sustavi koji dolaze s Atlantika pošto se polje visokog tlaka smjestilo još sjevernije oko Grenlanda, što je oslabilo anticiklonalni blok preko Atlantika i time dozvoljava nesmetan prolaz ciklonama.

AEMet, aktualna sinoptička situacija

Naše će se područje cijeloga tjedna nalaziti na granici toplog zraka s juga i hladne zračne mase sa sjevera kontinenta koju održava anticiklona kod Grenlanda te ciklone kod juga Skandinavije. One konstantno guraju hladne fronte u središte Europe koje prilikom nailaska do planinskog lanca Alpe, potenciraju s južne strane nove sekundarne ciklone koje nam omogućavaju povremeno nestabilno vrijeme.

Nestabilno od srijede

Zbog toga već od srijede slijedi nova promjena kada će ciklona kod Danske pogurati frontu do Alpa gdje će se kod Genove aktivirati novi sekundarni centar, donoseći nam novu kišu, no daljnjim pomakom ciklone prema Finskoj, sekundarna ciklona se neće potpuno formirati pa se ni hladna fronta neće spustiti do našeg područja pri čemu ostajemo pod toplim sektorom, odnosno jugozapadnim visinskim strujanjem.

Očekivana sinoptička situacija za srijedu te spuštanje fronte do Alpa, AEMet

Nova fronta već u petak

Razmjerno toplo (oko prosjeka) zadržat će se do novog približavanja fronte već u petak kada bi se ponovno aktiviralo područje kod Genove, no ovoga puta i uz prateću frontu. Razlog fronte leži u uzdizanju grebena Azorske anticiklone koja bi naišla odmah za novonastalom ciklonom kod Genove koja se ne bi mogla pomicati dalje na sjeveroistok pa je izgledno da će uslijediti novo osvježenje.

Nakon fronti vrućina?

No ne zadugo jer bi upravo ta anticiklona prelaskom dalje na istok prema Crnom moru, nakon fronte omogućila jačanje jugozapadnog (toplog) strujanja što bi moglo rezultirati i pojavom prvih vrućih dana (+30°C) na našem području, odnosno prvih znakova ljeta i stabilnijeg vremena.

Očekivane temperature zraka u Hrvatskoj, 11.5.2021. u 14 sati, po modelu GFS; Izvor: Neverin.hr

Koliko će se takvo vrijeme zadržati još je vrlo upitno, naznake su da neće tako dugo jer se nad Europom i dalje nalazi hladan i nestabilan zrak pa je samo pitanje određene postavke sustava koja bi pogurala taj zrak malo niže prema nama.

Prognoza vremena

Utorak će obilježiti stabilno vrijeme, u prvom dijelu dana svugdje pretežno vedro, a zatim ostatak dana uz umjerenu naoblaku koja će više biti izražena u zaleđu i gorju. Do sredine dana uglavnom mirno, a zatim jačanje juga na slabo i umjereno, u gorju jugozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno uz more do 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

U srijedu do sredine dana uz umjerenu naoblaku, na otocima pretežno vedro gotovo cijeli dan, a zatim od popodne u zaleđu i gorju uz više oblaka može biti i kratkotrajne kiše. Puhat će umjereno i jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U četvrtak oblačno na čitavom području, u zaleđu i gorju uz umjerenu kišu koje povremeno može biti i na otocima. Ukupno bi moglo pasti do 20 mm kiše, a popodne i navečer slijedi razvedravanje s jugozapada pa će i kiša prestati na čitavom području. Malo snijega može pasti po samim vrhovima planina. Puhat će vjetar koji je tipičan za zimsku postavku, južno od Senja umjereno jugo, a sjevernije umjerena i jaka bura i istočnjak, u gorju umjeren istočnjak. Navečer slijedi slabljenje vjetra i ponovno jačanje južnih smjerova na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, južno od Senja do 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, na južnom Kvarneru do 17°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Petak i dalje nestabilan uz povremenu kišu na čitavom području, a zatim od subote ponovno stabilno i toplije, čak i malo iznad prosjeka.

Dakle još do srijede uglavnom bez kiše, zatim dva nestabilnija dana uz kišu i nešto niže temperature te ponovno za vikend stabilno uz dosta sunca i ugodne temperature.

Sličan sadržaj