Vikend stabilan, u ponedjeljak temperatura i do 20°C

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem Azorske anticiklone koja se proteže preko gotovo cijele južne Europe i dijela Atlantika te se grebenom na istoku Europe spaja s anticiklonom kod Rusije.
Iznad nje po sjeveru Europe i Atlantika smjestilo se nekoliko ciklona koje čine velik sustav niskoga tlaka zraka.

Met Office položaj sustava


Ta dva sustava svojim trenutnim položajem uzrokuju zonalno strujanje koje se proteže od Sjeverne Amerike preko Atlantika do Europe. Ono što ih drži poprilično stabilnim možemo jednim dijelom pripisati niskim temperaturama kod Kanade i Grenlanda koje se prelijevaju u Atlantski ocean te u dodiru s toplim zrakom uzrokuju nastanak novih ciklona koje zatim ubrzano jačaju i putuju dalje prema istoku (po sjeveru Europe).

Te ciklone zbog svoje jačine stvaraju odbojnost prema anticiklonama južnije te im ne dozvoljavaju uzdizanje prema sjevernijim krajevima što uzrokuje manjak hladnoće kod nas te dugotrajno zadržavanje anticiklone i stabilnog vremena.

„Šansa” za kratkotrajno uzdizanje anticiklone u ovakvoj situaciji može nastati jedino kada se hladnoća sa sjeveroistoka Kanade povuče prema sjeveru ili zapadu te time oslabi nastanak ciklona na tom području te omogući anticikloni uzdizanje grebena sjevernije.
Tada može doći do kratkotrajnog anticiklonalnog bloka na Atlantiku, a šanse za spuštanje hladnoće prema nama se povećavaju.

Ovoga vikenda dogodit će se sličan slučaj gdje će anticiklona pokušati uzdignuti greben sjevernije, no zbog ponovnog jačanja ciklone greben će se vrlo brzo povući nazad, a fronta koja bi nastala po rubu toga grebena prošla bi sjevernije od nas što će uzrokovati nastavak stabilnog i iznadprosječno toplog vremena uz nešto više prolazne naoblake.

Prognoza i izgledi vremena

Subota donosi pretežno vedro vrijeme, sredinom dana uz razdoblja umjerene naoblake. Puhat će slabo, sredinom dana i umjereno jugo, a u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U nedjelju na dan Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci prevladavat će umjereno do pretežno oblačno i ugodno toplo vrijeme. Puhat će povremeno slabo jugo ili ga neće biti, a u Gorskom kotaru umjeren, popodne i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru gotovo identična zbog vjetra. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

U ponedjeljak još do sredine dana uz pretežno oblačno vrijeme, a zatim slijedi razvedravanje te će do kraja dana prevladavati pretežno vedro. Vjetar slab promjenjivog smjera, a u Gorskom kotaru umjeren. Jutarnja temperatura na Kvarneru i u Gorskom kotaru 5 – 10°C, dok će se tijekom dana temperature na Kvarneru dizati na 15 – 20°C , a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Sve u svemu očekuje nas vikend promjenjivog vremena uz nešto više naoblake bez kiše. Vjetar će dominirati više u Gorskim područjima dok će se temperature zadržati i dalje malo iznad prosjeka.

Sličan sadržaj