Tjedan s dosta kiše, u Gorskom kotar će biti i snijega

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem blago sniženog tlaka zraka kojeg uzrokuje ciklona centrom smještena kod Danske.
Ta se ciklona nalazi u sustavu ciklona koje su prekrile gotovo cijelo sjeverno područje Europe.
Po Atlantiku je i dalje prisutna Azorska anticiklona koja se tamo sigurno drži, a tu i tamo uspije uzdignuti greben prema sjeveru Atlantika kada se otvori prostor između dvije ciklone.

Kako zima prolazi tako bi se u narednom periodu hladnoća koja se s Grenlanda i sjeverne Kanade prelijeva u Atlantik trebala postepeno povući prema Sjevernom polu pa se ciklone ne bi više mogle tako dobro održavati ni zadržavati nad sjevernim Atlantikom, već je izvjesno kako bi svako toliko anticiklona uspjela uzdignuti greben prema sjeveru i po mogućnosti zatim do Europe spustiti nešto hladniji zrak.

Ovdje se i dalje ne radi o vrlo hladnom zraku jer on putuje preko većeg dijela toplog Atlantika te kada stigne do Europe već se dosta ugrije. Ipak takve brzinske promjene strujanja zraka bi mogle prekinuti već dosta dugačak period (gotovo 2 mjeseca) suše te je izgledno nešto više pokušaja spuštanja ciklone u južnije krajeve što bi značilo pogotovo za riječko područje više kišnih perioda.

Zadnji tjedan klimatološke zime tako će proći u dinamičnom vremenu. Već tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana slijedi brzopotezna ciklona koja će potencirati stvaranje sekundarne ciklone kod Genove, a koja će zatim brzo proletjeti preko našeg područja donoseći uglavnom kišu, a pred kraj oborina gorju i malo snijega.
Odmah nakon te ciklone prema središnjoj Europi uz rub grebena anticiklone spuštat će se nova ciklona koja će proći sjevernije od nas (preko Češke, Slovačke, Ukrajine) pa samim time neće doći do stvaranja sekundarne ciklone na jugu Alpa, već će preko nas proći brzinska fronta koja će također donijeti većini područja kišu, a samo višem gorju snijeg.
Zatim ponovno slijedi dan pauze pa je izgledno novo spuštanje hladnoće sa sjevera Atlantika koje bi moglo potencirati sekundarnu ciklonu kod Alpa, no trenutno se modeli i dalje nisu složili oko mogućeg ishoda situacije, pa se ne zna hoće li proći samo fronta ili ćemo imati nešto više od toga.

Svakako prema sinoptičkoj situaciji koja se polako mijenja vidi se da bi naredni period odnosno početak klimatološkog proljeća moglo biti uz više oborina nego zima, no o tome ćemo naknadno još pisati.

Prognoza i izgledi vremena

Utorak donosi pretežno oblačno vrijeme uz povremenu slabu kišu koje će više biti na istočnom predjelu Kvarnera te Gorskom kotaru, 1-10 mm . Vjetar na Kvarneru slab južnih smjerova, navečer i umjeren, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Dnevne temperature na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U srijedu se također očekuje pretežno oblačno vrijeme uz slabu povremenu kišu, sredinom dana uz kraće periode umjerene naoblake, a zatim navečer ponovno uz malo kiše te zahladnjenje. Sa zahladnjenjem će u gorju okrenuti na snijeg pri čemu bi se snježna granica mogla spustiti do 600 metara, lokalno je pojava pahulja moguća do 500 metara, no zbog premalo oborina pokrivač će biti tanak između 0 – 2 cm, a samo najviši dijelovi Gorskog kotara mogli bi skupiti oko 5 cm. Jugo će se do sredine dana smiriti kada bi na čitavom području okrenulo na umjeren do jak zapadnjak, a navečer zatim slijedi probijanje sjeverca nakon čega će puhati slabo do umjereno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Četvrtak do sredine dana donosi smirenje uz pretežno vedro vrijeme. Zatim slijedi postupni nailazak naoblake, a navečer dolazi i kiša, u gorju snijeg. Snijeg će od početka padati iznad 700 metara , u Gorskom kotaru do 500 metara no kako se dan bude bližio kraju tako će se i snježna granica podizati pa bi dan završio uglavnom s kišom na čitavom području. Samo bi vrhovi Gorskoga kotara mogli zadržati snijeg. Vjetar do sredine dana slab promjenjiva smjera, a zatim okretanje na umjereno, navečer i jako jugo, a u Gorskom kotaru jak, na udare i olujan jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 2 do 3°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Petak će zatim (osim noći) biti jedini stabilan dan do kraja tjedna jer već od subote izgledno je novo naoblačenje s kišom koja bi potrajala i nedjelju.

Pred nama je jedan dinamičan tjedan uz dosta meteo događanja, a koji će nas uvesti u vrijeme kakvo bi moglo biti veći dio proljeća. Temperature će se spustiti u okvire prosjeka.

Sličan sadržaj