Vikend u znaku lokalnih nestabilnosti te osjetno toplijeg vremena | Slično se nastavlja i do sredine tjedna

Prvi vikend klimatološkoga ljeta donio nam je pravo ljetno vrijeme, ali ne i posve stabilno. Temperature zraka su osjetno porasle, pa je tako u nedjelju u 16 sati, prema službenim podacima DHMZ-a, u Malinskoj i Rabu izmjereno 29 °C. Nedjelja je bila osjetno nestabilnija od subote, pa je bilo i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Ovakvim vremenom upravlja visinska ciklona smještena centrom oko Bugarske (istočni dio Balkanskog poluotoka) koja svojom vrtnjom povlači vlažan zrak s Crnoga mora koji zatim ulaskom u topli sektor anticiklone, na kopnu uzrokuje razvoje poznatih ljetnih grmljavinskih sustava.

Anticiklona se prethodnih dana kretala s Atlantika nad srednju Europu, a zbog prostranog ciklonalnog polja zapadno od nje, prisiljena je kretati se dalje na istok gdje će se kasnije i zadržati. U takvim prilikama će ciklonama s Atlantika biti slobodan put prema zapadu Europe, no na našem će području utjecaj ciklona biti uglavnom slab.

Sinoptička situacija nad Europom

Ponedjeljak donosi nastavak vremena kakvo smo imali tijekom vikenda, prevladavat će sunčano, poslijepodne uz stvaranje jačih oborinskih sustava treba očekivati lokalne pljuskove, kao i grmljavinu. Na južnom dijelu Kvarnera puhat će umjeren zapadnjak dok na ostatku područja vrlo slaba bura. Tijekom jutra na Kvarneru će se mjeriti od 13-18 °C, a u Gorskom kotaru od 9-13 °C, a tijekom dana temperature zraka će se penjati na 18-22 °C, na Kvarneru 23-28 °C, a lokalno i oko ljetnih 30 °C.

U utorak će prevladavati gotovo identično vrijeme, prijepodne uz dosta sunčanih sati, a poslijepodne uz promjenjivu naoblaku i lokalni pljusak. Vjetar će na Kvarneru tijekom dana puhati slab zapadnih smjerova, a na ostatku područja vrlo slab promjenjiva smjera ili ga neće biti. Temperatura gotovo identična ponedjeljku, jutarnje posvuda za stupanj dva više, a dnevne u Gorskom kotaru malo više.

Srijeda i dalje nastavlja s takvim vremenom uz možda više naoblake i nešto češćih kratkotrajnih pljuskova. Puhat će slabo, na moru pojačano jugo, a u gorju slab jugoistočnjak. Jutarnje temperature zraka od 14-19 °C, u Gorskom kotaru od 11-15 °C, a tijekom dana na Kvarneru od 21-26 °C, a u Gorskom kotaru od 19-24 °C.

Sličan sadržaj