Šarolikost Europe | Od vrućine na zapadu do lokalno izraženijeg nevremena na Balkanu

Do sada najtopliji val ove godine osjetio se u zapadnim i središnjim dijelovima Europe u posljednjih nekoliko dana te će se zadržati do sredine ovog tjedna na većini područja.

Dolazak hladne fronte u zapadnu Europu donijet će u utorak izvjesno olakšanje sjevernoj i središnjoj Španjolskoj.

Neuobičajena toplina nastavit će se od južne i istočne Španjolske do istočne Francuske, Njemačke i Poljske. Najtoplija mjesta u Francuskoj i Španjolskoj očekuju visoke temperature od 32 do 34 °C.
Olakšanje od vrućine stići će u Španjolsku i Francusku tijekom srijede, ali vrućina će se i dalje osjećati u dijelovima Njemačke i Švicarske, te Poljskoj i Slovačkoj.

Najintenzivnija vrućina će prevladavati u gotovo cijeloj Njemačkoj tijekom srijede, gdje se predviđaju temperature zraka od 29-32 °C, osobito oko Frankfurta, Hamburga i Berlina. Hladniji zrak će stići u većinu Njemačke u četvrtak.

Dalje prema jugu i istoku, nestabilno će se vrijeme nastaviti diljem Balkanskog poluotoka sljedećih nekoliko dana, što će dovesti do povećanog rizika od poplava.

Obilne oborine su u ponedjeljak rezultirale ozbiljnijim poplavama širom Srbije, a očekuje se dosta oborina sve do četvrtka.

Količina oborina od 50-100 mm pala je u središnjoj i južnoj Srbiji u ponedjeljak ujutro, što je rezultiralo poplavama.

Dnevne lokalne grmljavinske nestabilnosti pa i oluje svakodnevno su izgledne od sjeverne Grčke do istočne Poljske, Bjelorusije i Ukrajine, sve do četvrtka.

Nestabilno vrijeme će održavati temperature zraka uglavnom oko prosjeka na većini Balkanskog poluotoka sve do četvrtka.

Predviđa se povratak sušnog vremena u cijeloj regiji od petka, uz osjetan porast temperatura zraka. Lokalno će biti i vrlo vruće te sparno.


Sličan sadržaj