Vikend uz oblake i maškaranu povorku

Izvor naslovne ilustracije: Meteoadriatic
Prikaz stupnja naoblake u nedjelju. Što tamnija siva – to deblja naoblaka.

Prošli smo utorak pisali o postavkama sustava u ovome tjednu te mogućoj destabilizaciji vremena za vikend pa je red da damo i detaljnije informacije.

Sinoptička situacija

Zbog pomaka centra anticiklone od Francuske prema sjeveru Azora, omogućit će se spuštanje hladnog (malo svježijeg) zraka uz pomoć ciklonalnih sustava sa sjevera kontinenta prema središnjoj Europi. No već tijekom nedjelje centar će se anticiklone ponovno krenut vraćat prema Francuskoj što će preusmjeriti nailazak hladnog zraka preko istočnog ruba Alpa i time onemogućit potenciranje sekundarne ciklone kod Genove.

Time nas za vikend i početkom idućeg tjedna očekuje nailazak hladne fronte koja će biti popraćena povećanjem naoblake te promjenom smjera vjetra, a zbog nepostojanja ciklonalnog sustava u blizini te visokog tlaka zraka, oborine izuzev slabe rosulje u planinama nisu izgledne.

Anticiklona će se početkom idućeg tjedna brzinski premjestiti prema jugu Mediterana, a naše će područje tek kratkotrajno osjetiti zahladnjenje jer će ubrzo ponovno zapuhati toplo jugozapadno visinsko strujanje koje bi moglo biti uvod u nešto dinamičniji tjedan.

Detaljna prognoza za PGŽ

U subotu će prevladavati promjenjivo oblačno na čitavom području uz dulja sunčana razdoblja u prvom dijelu dana. Vjetar na Kvarneru slab povremen južnih smjerova, a u gorju umjeren jugozapadnjak, lokalno s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Nedjelja uz umjerenu do potpunu naoblaku, a samo u višem zaleđu Rijeke moguća je kratkotrajna rosulja. Popodne i navečer su moguća i vedrija razdoblja. Na Kvarneru će puhati slab povremen vjetar južnih smjerova, a u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak, lokalno s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

U novi tjedan ćemo ući s i dalje promjenjivom naoblakom, no barem do sredine tjedna nema oborina na vidiku. Temperature bez velike promjene.

Sličan sadržaj