Postepeno nestabilniji dani, za vikend povratak zime

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutnog položaja sustava opisanih u prvom odlomku sinoptičke situacije

Iako proteklih dana prevladava oblačno vrijeme, mjerljiva kiša jedva je zabilježena na nekoliko postaja u PGŽ (do 0,1 mm) pa možemo slobodno reći kako je veljača ove godine poprilično sušan mjesec, no situacija bi se ipak trebala malo popraviti krajem ovoga tjedna.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na grebenu između dvije anticiklone, jedne sjeverno od Azora (A1), a druga kod Skandinavije. Zbog takvog položaja sustava prema nama struji zapadno visinsko strujanje koje sakuplja određenu količinu vlage sa sobom pa nam proteklih par dana prolazi u promjenjivo do potpuno oblačnom tonu.

Pomakom skandinavske anticiklone (A2) u narednim danima prema Ukrajini, te stacionarno smještenoj anticikloni (A1), otvorit će se put ciklonalnim sustavima za spuštanje sa sjevera kontinenta prema jugoistoku Europe pri čemu će doći do spuštanja hladnog zraka prema središnjoj i jugozapadnoj Europi. Najprije će hladan zrak stići do Pirenejskog poluotoka gdje će se brzo oformiti ciklonalni sustav koji će zatim „pobjeći” prema Alžiru, a našem će području uzrokovati dodatno jačanje jugozapadnog visinskog strujanja koje će sve više poticati stvaranje oblaka, a kasnije i nastankom kiše.

No, bitna stavka prilikom nailaska hladnog zraka do obronka Alpa je položaj anticiklone (A1) koja bi se od petka trebala započeti uzdizati prema sjeverozapadu i time dodatno potaknuti zadržavanje strujanja hladnog zraka sa sjevera. To će uzrokovati prvo nailazak hladnog zraka na sjeveroistočne obronke Alpa, a kasnije uzdizanjem anticiklone i prema zapadnim obroncima što će potaknuti stvaranje sekundarne ciklone kod Genove.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljiv je položaj anticiklone kod Velike Britanije koja će uz ciklonu kod Bjelorusije spustiti hladan zrak prema našem područje te potaknuti stvaranje sekundarne ciklone kod Genove. Izvor : Neverin

S obzirom da će se cijeli proces spuštanja hladnog zraka odvijati relativno sporo, najprije će probiti preko istočnog ruba Alpa pa bi trebali imati tek frontu sa sjeveroistoka koja će zaustaviti oborine te okrenuti vjetar na buru dok će se ciklona brzinski pomaknuti od Genove prema južnoj Dalmaciji te donijeti većem dijelu Dinarida te vjerojatno i dalmatinske zagore snijeg.

Prodorom hladnog zraka završit će ovaj tjedan pa zadnje dane klimatološke zime možemo očekivati hladnije od prosjeka, no ipak valja obratiti pozornost na termin nailaska fronte (vikend) jer su i dalje moguće promjene u izračunima modela. Eventualne promjene bit će posebno najavljene.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda veći dio dana uz umjerenu naoblaku, lokalno i potpunu. Prevladavat će mirno uz tek povremeni slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak umjeren do potpuno oblačan, a popodne i navečer u višem gorju i ponegdje u zaleđu Rijeke može biti i malo rosulje. Od sredine dana na Kvarneru povremeno slab vjetar južnih smjerova, a u gorju slab, navečer i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak oblačan uz povremenu rosulju tijekom noći i do sredine dana, a zatim će uslijediti postepeno jačanje oborina pa bi popodne i navečer padala slaba do umjerena kiša ponajprije u zaleđu Rijeke, a krajem dana i na ostatku područja. Ukupno bi moglo pasti 1 – 10 mm, a u gorju i zaleđu Rijeke lokalno do 40 mm. Vjetar će ojačati na Kvarneru na umjeren do jak južnih smjerova, krajem dana i jugozapadnih, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak cijeli dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz ukupne količine kiše koja bi mogla pasti tijekom petka. Vidljivo je najviše oborina na području Grobničkih Alpa, zaleđa Rijeke te Gorskog kotra dok će ostatak područja skupiti tek malo kiše. Izvor : Meteoadriatic

Subota uz dosta oborina i vjetra, a u nedjelju stiže fronta koja po izračunima pojedinih modela sugerira i na moguć snijeg koji bi kratko vrijeme padao ponegdje u zaleđu Rijeke dok bi se u gorju padanje zadržalo nešto duže. Uslijedit će jaka i olujna bura uz osjetni pad temperature. Detalje u vezi nedjelje donosimo u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj