Visoke lipanjske temperature uvjetovale su početak lokalnih nestabilnosti diljem Hrvatske

karlorepac

Lipanjske vrućine ne posustaju već drugi tjedan zaredom. Na visoke temperature ne može se požaliti samo Kvarner, već i ostatak Hrvatske, pa i regije.

Makarska, 05.06.2015.; Foto: Toni Katić / Crometeo

Budući se Hrvatska nalazi na rubnom dijelu prostrane anticiklone koja je uvjetovala krajem prošlog i početkom aktualnog tjedna duž Lijepe naše iznikao je povećan broj lokalnih nestabilnosti. Zahvaljujući i pojačanom isparavanju, u višim predjelima (osobito u Dalmaciji) popodnevni su sati uslijed pojačane konvekcije ugostili i grmljavinske pljuskove.
Tako je splitsko područje u subotu navečer “dobilo” olujni oblak uz kraće grmljavinsko nevrijeme, a prema neslužbenim podatcima palo je između 2 i 5 mm kiše.

Pogled s Mosora na Split; Foto: Miroslav Lelas / Crometeo

Petak i subota temperaturni vrhunac imali su u Dalmaciji – Šibenik je izmjerio 35°C te Knin s 33°C.
U nedjelju je na tron najtoplijih u državi zasjeo Kvarner – Rab s 34°C, Mali Lošinj i Rijeka s 33°C. Kontinentalna Hrvatska, koja je ostala u sjeni Kvarnera i Dalmacije, grijala se na također visokih 30°C, koliko je izmjereno u Zagrebu, Sisku i Daruvaru.

Makarska, 05.06.2015.; Foto: Toni Katić / Crometeo

Početak novoga tjedna nije donio temperaturno olakšanje, ali je svakako povećao učestalost lokalnih nestabilnosti, koje na području PGŽ možemo očekivati već tijekom utorka.
Najveća mogućnost za kratkotrajna rashlađivanja kišom moguća su na području Gorskog kotara te
zaleđa grada Rijeke.

Makarska, 05.06.2015.; Foto: Toni Katić / Crometeo

Naslovna: Cumulonimbus nad Splitom, 06.06.2015.; Foto: Karlo Repac/ Crometeo

Sličan sadržaj