Visoki vodostaji Kupe i lokalnih potoka uzrokovali poplave u Gorskom kotaru

Vodostaji rijeka, voda.hr

Obilne kiše koje su danas pale ili još uvijek padaju u većem dijelu zemlje stvorile su niz problema, najviše na riječkom području, u Istri, Gorskom kotaru i Lici, a sada dijelovima Hrvatske prijete poplave, javlja portal Index.

Poplave prijete karlovačkom području, no predstavnici vlasti tvrde da na tom području nema straha od poplava. Danas je na ovu temu zasjedao i Stožer civilne zaštite Karlovca i to u proširenom sastavu, s onim Karlovačke županije, javio je Kaportal

Načelnik Stožera Civilne zaštite grada Karlovca i karlovački zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak predstavio je organizacijsku strukturu stožera te mjere funkcioniranja, raspoloživost opreme i ljudi kao i mjere koje se u narednom razdoblju planiraju realizirati na području grada Karlovca te usklađivanja stanja i obrane kod poplava. Predstavljena je i operativna sposobnost vatrogasnih snaga u slučaju poplava. 

Glavni centar obrane od poplava objavio je da je vodostaj Kupe u Karlovcu večeras u 19 sati 205 centimetara, da se sutra očekuje 378 centimetara. Objavljeno je da se pripremne mjere proglašavaju na 500 centimetara vodostaja, redovite mjere na 700 centimetara, a na 750 centimetara izvanredne, dok se najviši stupanj – izvanredno stanje, proglašava na 830 centimetara vodostaja.

Kritična Kupa kod Lukovdola

Reporter Dnevnika Nove TV koji cijeli dan prati stanje na terenu javio je kako je najkritičnije trenutno kod izvora rijeke Kupe do Lukovdola. Vodostaj raste iz sata u sat.

Zbog poplave zabranjeno je prometovanje na pojedinim županijskim i lokalnim cestama:

• ŽC5031 Plešce – Zamost i Zamost – Čabar;
• ŽC5033 Zamost – Brod na Kupi;
• LC58003 Ravnice – Makov Hrib.

“Vatrogasci u Delnicama su u stanju pripravnosti. Vatrogasci iz Broda na Kupi vratili su se s nekoliko intervencija jer je, kažu, uzalud ispumpavati jer se voda vraća. Koliko vode izbace, toliko se ona ponovno vrati. Kažu da će čekati da se smanji vodostaj da pomognu ljudima.

Posla su imale njihovi kolege u Čabru, točnije u mjestu Tršće, gdje je iz planinskog potoka, koji se često napuni, odjedanput krenula bujica i poplavila neke štale i do 30 centimetara visine. Voda se nalazi 10 centimetara od praga kuća na području naselja Ravni kod Tršća. Tamo će vatrogasci također imati radnu i besanu noć.

Kupa je brza i brzo se diže. Mještani se nadaju da će se vrlo brzo povući. Problema bi moglo biti južnije dolje od Lukovdola, gdje je sada pripravnost u višem stupnju. Sva ova voda kasnije će ići prema Karlovcu. Za mnoge vatrogasce, cestare, odnosno interventne ljude, bit će ovo besana i radna noć”, javlja Balen.

Sličan sadržaj