Vjetroviti petak: Udari bure iznad 120 km/h

11350546_966911370006490_4574674512643809594_n

Vremenske prilike u petak bile su pod utjecajem ciklone koja se u protekla dva dana s područja Ligurskog mora preko Italije premjestila na jug, no ipak tijekom petka svojim centrom bila je nešto sjevernije i donijela pravo jesensko vrijeme.

Zbog takve sinoptičke situacije, oborina je tijekom petka na području PGŽ bilo znatno više nego u četvrtak.
U Gorskom kotaru palo je u prosjeku oko 50 mm kiše
Kvarner je dobio nešto nešto manje količine ( pljusak.com): Baška 38 mm, Hreljin 22 mm, u Grižanama 20 mm, Susak 11 mm.

Dok je južna polovica Jadrana zbog položaja ciklone bila izložena južnim vjetrovima i obilnoj kiši, kišu i ispodprosječno niske temperature u PGŽ tijekom petka je zasjenila olujna bura s orkanskim udarima.

Udari oko 120 km/h mjereni su na Krčkome mostu, dijelovima riječke zaobilaznice te u Kostreni, a brzine bliske 100 km/h bura je postizala na istočnoj strani otoka Krka te podno Velebita.

Vatrogasci su u Rijeci imali i nekoliko intervencija, uglavnom zbog slomljenih grana.

Poteškoća je bilo i u prometu. Tijekom dana na brojnim prometnicama i pomorskim linijama prometovalo se s ograničenjima ili povremenim obustavama.

Zbog olujne bure samo za osobna vozila bile su otvorene dionice autoceste A6 između čvorova Čavle i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene te riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica, a Krčki most bio je neko vrijeme zatvoren za sav promet.

Prekid plovidbe obilježio je i trajektno-katamaranski promet: Trajektna linija Prizna-Žigljen te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, a trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozio je samo osobna i teretna vozila do 3 tone nosivosti.

Bura će tijekom subote oslabjjeti, ali će se i do kraja tjedna zadržati promjenjivo i nestabilno vijeme uz mogućnost povremene kiše i pljuskova.

Naslovna: Snaga bure – prizor pred ulaskom na Krčki most; Foto: Dalibor Jud

Sličan sadržaj