Voda se povlači, a nasip sanira u Lekeniku

Padom vodostaja Kupe postupno se povlači i voda iz zapuštenog ribnjaka koja je ugrozila više desetaka obiteljkih kuća u pokupskom Letovaniću, javljeno je iz područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Sisku.

Otvorenim kanalom Obed napušteni ribnjak spojen je s Kupom pa je porast vodostaja prošloga vikenda uzrokovao pritisak zaobalnih voda, pa stari raskvašeni nasip uz ribnjak, koji nakon poplava u veljači još nije saniran, nije izdržao. Načelnik općine Lekenik Ivica Perović rekao je kako voda, koja je preplavila kolnik Škofaćeve ulice, ipak nije ušla u stambene i gospodarske objekte.

Kako su najavljene nove višednevne padaline, devedesetak radnika Hrvatskih voda danas je počelo sanirati nasip. S 20.000 vreća s pijeskom najprije će se sanirati dio nasipa kroz koji je prodirala voda. Za podizenje krune nasipa, što bi bilo trajnije rješenje, trebalo bi oko 100.000 vreća, procjenjuju u Hrvatskim vodama. Trajno bi rješenje bilo davanje koncesije za ribnjak ili postavljanje ustave na kanalu Obež, koja je nekad postojala, ali je napuštenjem ribnjaka i ona uništena. Upozoravali smo i na potrebu sanacije nasipa, ali je iz Hrvatskih voda odgovoreno da zbog nepovoljnih vremenskih prilika to nije bilo moguće. Sada će se zbog neposredne opasnosti nasip ipak sanirati, dodaje načelnik Perović.

Iz Hrvatskih voda priopćeno je kako su tijekom noći 7./8. rujna dovezene i montirane tri agregatne crpke Hrvatskih voda u naselju Letovanić za prebacivanje preljevnih voda iz ribnjaka u Kupu. Hrvatske vode ističu kako je i četvrta agregatna crpka uključena u 23 sata 8. rujna pa zato nije došlo do plavljenja objekata u naselju. Radit će do daljnjega kako bi se što prije evakuirale poplavne vode iz sela.

Mjesto prodora je, kako navode, udaljeno oko 200 m od početka nasipa na spoju s tvrdim putem, a dolazak do istog moguć je trenutno samo po kruni nasipa pa je jutros započelo zatvaranje prodora nasipa izradom obuhvatnog nasipa od vreća napunjenih pijeskom kao privremenog objekta, jer je na lokaciji prodora voda napravila rupu dubine oko pet metara.

Hrvatske vode podsjećaju kako su započete pripreme za zatvaranje ulaska visokih voda Kupe kroz most na državnoj cesti preko potoka Obed te ugrožavanje prodora bočnoga nasipa ribnjaka. Kako navode, pregradni nasip ribnjaka neposredno uz selo Letovanić već nekoliko godina Hrvatske vode ojačavaju i nadvisuju vrećama napunjenim pijeskom, zajedno s općinom Lekenik, kako bi spriječili prelijevanje voda iz ribnjaka u selo i osigurali stabilnost nasipa.

Izvor: HRT

Sličan sadržaj