Vodostaj Une oscilira | Vodostaji na karlovačkom području opadaju

U Hrvatskoj Kostajnici noć je protekla mirno, što znači da nije bilo novih klizišta. Vodostaj Une tijekom noći varirao je plus/minus jedan centimetar po satu. U 8 sati bio je 454 s tendencijom opadanja.

Na klizištu iznad Starog puta u Hrvatskoj Kostajnici, jučer je sedam kuća potpuno uništeno, a šest ih je oštećeno. Nasreću, nitko nije stradao jer su ljudi čuli tutnjavu i osjetili podrhtavanje tla pa su pobjegli iz kuća. Uništene su i gospodarske zgrade, automobili i traktori. Šteta je vrlo velika. Stanovnici urušenih kuća privremeno su smješteni u hotelu.

Postoji bojazan da bi nove probleme u Hrvatskoj Kostajnici mogla izazvati kiša koja bi povećala vodostaj Une.

Gradonačelnik Dalibor Bišćan izjavio je kako će danas kontaktirati sa Središnjim državnim uredom za obnovu i razvoj da vidimo hoćemo li imati trajna rješenja zamjenama kuća ili ćemo tražiti potporu države za izgradnju novih kuća.

Na karlovačkom području polako opadaju vodostaji svih četiriju rijeka. Ipak su i dalje visoki – oko 7,5 metara, pa su za Kupu i Koranu još na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Prema informacijama iz Gradskog stožera civilne zaštite, nijedna kuća nije poplavljena. Voda je prodrla u samo nekoliko gospodarskih objekata i dvorišta, a zbog nje je zatvoreno i nekoliko cesta na kupskom području.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da su vodostaji Korane, Kupe i Mrežnice vrlo visoki. Smatra da je potreban oprez jer se za vikend očekuju padaline.

Naslovna: ilustracija// Izvor podataka za tekst: HRT

Sličan sadržaj