Vrhunac vrućine bio u petak: U Rijeci izmjereno 35°C / Stiže kiša i osvježenje

radar

Petak je u Rijeci bio najtopliji dan od početka godine. Temperatura se u Rijeci popela do 34.5°C, što je bilo među najtoplijim mjestima u Hrvatskoj ( u Splitu 35.9°C). Vruće je bilo i u Omišlju i Rabu gdje je izmjereno 34°C, u Malom Lošinju izmjereno je 33°C. U Gorskom kotaru bilo je hladnije, ali opet je riječ o visokoj temperaturi. Na postaji u Pargu izmjerena je najviša dnevna temperatura od 28°C.

Dan je protekao u znaku vrućine i sparine, a uslijedila je i vrlo topla noć tijekom koje se temperatura u Rijeci nije spustila ispod 24°C, u Rabu 25°C, a u Malom Lošinju 26°C. Ugodno je bilo i u gorju s temperaturom uglavnom iznad 15°C, a u Pargu je izmjereno i 18°C.

Već večernji sati petka otkrili su da atmosfera nije toliko stabilna kao prethodnih dana te su se na radaru mogli vidjeti i lokalni pljuskovi u dijelovima Hrvatske.

S Atlantika pristižu fronte na europsko kopno, a one sa sobom nose hladniji i vlažniji zrak, što u dodiru s vrućinom stvara i jača nevremena u Europi.

Kod nas, već tijekom prijepodnevnih sati subote došlo je do stvaranja olujnih oblaka uz granicu sa Slovenijom u riječkom zaleđu, u zaleđu Vinodola te u Gorskom kotaru. Ima lokalno i jačih pljuskova, što je samo uvertira za ono što slijedi.

Subota će zadržati karakteristike vuće i sparne. Temperature su ipak koji stupanj niže, ali je i oblaka osjetno više. Slično će se zadržati i do kraja dana, a pljuskovi su mogući tamo gdje su prisutni i sada, dakle u gorju, zaleđu obale te lokalno uz obalu.
U nedjelju će se atmosfera dodatno destabilizirati, a zapuhat će i umjerena do umjereno jaka bura i tramontana, posebno u prvom dijelu dana. Bit će promjenjivo oblačno uz kišu te pljuskove s grmljavinom, a zbog svega navedenog će i temperatura pasti.
Posebno će to biti izraženo u ponedjeljak kada će još više do izražaja doći sjeverno strujanje, a još veći dio dana bit će mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom. U usporedbi s trenutnim temperaturama osvježit će 5 do 10°C, a ove vrućine neće se vratiti ni do kraja sljedećeg tjedna, uz sve izgledniju prolaznu kišu u noći s četvrtka na petak.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj