Vrlo dinamičan i promjenjiv tjedan, niz ciklona krajem tjedna može rezultirati i snijegom u gorju

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u prvom odlomku.
Toplije boje viši tlak, hladnije boje niži.

Do jučer smo još bili pod utjecajem visinske ciklone o kojoj smo pisali u prethodnoj najavi, a koja je ipak donijela kišu, ponegdje i obilniju (riječko zaleđe) te je „poslužila” kao dobar uvod u nadolazeći tjedan u kojem se očekuje sve samo ne stabilno vrijeme.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pod izjednačenim tlakom više sustava koji nas okružuju. Na Atlantiku i dalje imamo jak i prostran ciklonalni sustav (C) dok se južnije nalazi oslabljena Azorska anticiklona (A), a na području Skandinavije nakon dugo vremena ponovno se smjestila anticiklona koja će odigrati ključnu ulogu u vremenu ovaj tjedan (A1). Dakle trenutno smo pod utjecajem jugozapadnog visinskog strujanja kojeg uzrokuje ciklona na Atlantiku (C), a koja sa sobom povlači i nešto svježiji zrak sa sjevera Atlantika koji će krajem dana stići i do Alpa.

Na području Alpa bi se tijekom sutrašnjeg dana trebala formirati nova sekundarna ciklona (C1) koja bi se brzinski premjestila preko nas krećući se prema istoku. Time nas očekuje brzinska promjena popraćena kišom i slabim zahlađenjem.

Tijekom četvrtka, ciklonalni sustavi će se razdvojiti, jedan prema Škotskoj, a drugi prema Grenlandu. Ovaj kod Škotske će utjecati na spuštanje novog hladnog zraka prema Alpama koji bi krajem četvrtka potencirao novu sekundarnu ciklonu (C2) koja bi ponovno donijela nestabilno vrijeme. Ta će ciklona imati nešto drugačiji smjer kretanja pa bi se zapravo duže zadržala nad našim područjem donoseći ponovno obilnu kišu, a kasnije bi opet nastavila na istok spuštajući još malo hladniji zrak.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad, vidljiv je nastanak ciklone C2 iznad našeg područja, te ciklone C1 koja se udaljila na istok prema Rusiji. Takošer značajna anticiklona A1 nad Skandinavijom te ciklonalni sustavi na sjeveru Atlantika. Izvod : Neverin

Nakon (C2) ciklone bi se zbog zadržavanja hladnijeg zraka sa zapadnog ruba Alpa potencirala još jedna ciklona (C3) koja će biti „šećer” na kraju donoseći još malo kiše i snijeg u gorju. Anticiklona (A1) koju smo spomenuli na početku, premda neće cijeli tjedan imati direktnog utjecaja na naše vrijeme, ipak će biti jedan od najbitnijih sustava u ovome tjednu zbog nedopuštanja cikloni s Atlantika da se kreće dalje prema istoku što posljedično uzrokuje spuštanje fronti od te ciklone prema zapadnoj i središnjoj Europi, a ne i dalje pa će Genovski zaljev u ovome tjednu biti prava tvornica sekundarnih ciklona, a čini se po modelima kako će se ta proizvodnja nastaviti i dalje u narednom tjednu.

Stoga pripremite se za dinamičan i vrlo promjenjiv tjedan u kojem će biti i sunca, kiše, oblaka, juga, bure, pa čak i snijega jer jesen je krenula nadoknađivati svoju prvu polovicu.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak do kraja dana uz umjerenu do potpunu naoblaku, a kasno navečer stiže nova tura slabe do umjerene kiše na čitavom području. Jugo će ojačati na umjereno, u gorju jugozapadnjak. Maksimalna temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Srijeda pretežno oblačna uz čestu slabu do umjerenu kišu, a lokalno može biti i pljuskova. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 10 – 50 mm, a u zaleđu Rijeke i zapadnom dijelu Gorskog kotra lokalno i do 100 mm. Do sredine dana na Kvarneru umjereno do jako jugo, u gorju umjeren jugozapadnjak, a zatim slabljenje vjetra i okretanje na zapadnjak, a kasnije navečer i buru koja bi na Kvarneru zapuhala umjereno do jako s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je najviše oborina u zaleđu Rijeke i na području Grobničkih Alpi. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak pauza, prevladavat će pretežno vedro, no mogući su i kraći prekidi umjerenom naoblakom. Ujutro još slaba do umjerena bura, a zatim do kraja dan slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz minimalne temperature u četvrtak ujutro. Izvor : Meteoadriatic

Petak sličan srijedi, ponovno stiže naoblaka uz obilnu kišu koja bi padala skoro cijeli dan. Lokalno je moguće ponovno do 100 mm kiše, a u prvom dijelu dana puhat će jugo dok navečer slijedi okretanje na buru. Temperaturno malo toplije od četvrtka.

Prikaz količine oborina u jutarnjem terminu u petak. Izvor : Neverin

Subota uglavnom oblačna, navečer uz približavanje nove ciklone izgledna je i oborina. U višem gorju bi padao snijeg, a na Kvarneru bi puhala bura. Temperaturno oko prosjeka.

Nedjelja vjerojatno u znaku pauze i promjenjive naoblake, no detaljniju prognozu za vikend ćemo dodatno pisati.

Sličan sadržaj