Vrlo topao utorak u PGŽ: Temperature do 26°C / Slavonija i do 31°C! / Srijeda još toplija, ali i nestabilnija

z4_pcs_048

Nagli dotok topline sa sjevera Afrike, u jugozapadnoj struji, koji smo najavili za utorak, u potpunosti se ostvario. To potvrđuju i najviše dnevne temperature zraka, izmjerene na prostoru PGŽ. U Rabu i Malom Lošinju izmjereno je 26°C, Rijeka je za samo 0.1°C ostala bez tih 26°C, a odmah uz bok Rijeke smjestio se i Omišalj s 25°C. Toplo je bilo i u Gorskom kotaru, gdje se temperatura penjala preko 20°C, a na jedinoj postaji čiji podatak imamo (Parg kod Čabra), izmjerena je najviša dnevna temperatura od 22°C.

Taman kad pomislimo da ne može tako naglo toplije od ovoga, proširimo “kadar” i vidimo Slavoniju gdje je temperatura rasla čak do 31°C, koliko je izmjereno u Osijeku te nekoliko decimala bniže u Gradištu kod Županje.
Vruće je bilo i u Šibeniku, gdje je temperatura rasla do 29°C.
Kada cijelom izvještaju dodamo podatak da je i na Zavižanu izmjereno 18°C, jasno je da je za nama pravi ljetni dan.

A takva će nam biti i srijeda, s posebnim naglaskom da će u poslijepodnevnim i posebno večernjim satima s približavanjem frontalnog poremećaja u unutrašnjosti biti mogući pljuskovi s grmljavinom, a lokalno može biti i jačih grmljavinskih nestabilnosti (posebno na sjeveru i istoku). Temperature će na istoku zemlje rasti i do 33°C.

Srijeda u PGŽ bit će vrlo topla, možda čak i sparna uz promjenjivo oblačno vrijeme. Kasno navečer lokalno s jačim razvojem oblaka možda malo i zagrmi, a kasno navečer i u noći, ne može se potpuno isključiti niti mogućnost za lokalne pljuskove, iako će ta vjerojatnost veći dio dana biti izrazito mala.
Noćni sati nose prolazak fronte, koja neće direktno zahvatiti PGŽ, ali s okretanjem vjetra na buru i sjeveroistočnjak i visokim temperaturama doći će kraj.
Još u prvom dijelu četvrtka mogućnost kiše ili pljuskova uz buru i sjeveroistočnjak, a onda već od kasnih prijepodnevnih sati razvedravanje.

Fronta će označiti ponovno početak malo nestabilnijeg vremena do kraja tjedna gdje su u poslijepodnevnim satima moguće lokalne nestabilnosti. Sve to uz temperature zraka primjerenije dobu godine.

Naslovna: Karta PCS indeksa za prvi dio četvrtka, model GFS: Izvor: maps.meteoadriatic.net

Sjenčano: PCS index

Linije: PCS index

Riječ je o eksperimentalnom indeksu koji se trenutno ne računa nigdje osim na ovom siteu. PCS indeks je ideja autora MeteoAdriatic sitea, a sastoji se od 3 parametra – MLCAPE, smicanja vjetra između 0 i 6 km visine, koji zajednički sudjeluju u izračunatoj vrijednosti indeksa, te trećeg parametra, prognozirane konvektivne oborine, koja zapravo samo postavlja vrijednost indeksa po principu:
ako je prognozirana konvektivna oborina >0, tada je PCS indeks >0
ako je prognozirana konvektivna oborina =0, tada je PCS indeks =0
Namjera je ovim indeksom dobiti smjernice o snazi i generalnoj lokaciji olujnih konkvektivnih sistema. Ukoliko je indeks 0 (bijela boja na karti), model ne prognozira konvektivne oborine; CAPE i smicanje mogu svejedno biti veliki unatoč vrijednosti indeksa 0. Indeks 1 (žuta boja) daje nagovijestiti konvektivne oborine, ali snaga konvektivne naoblake ne bi trebala biti izražena (izostanak jakog vjetra, tuče, pijavica/tornada…). Vrijednosti indeksa od 2 ili 3, prognoziraju mjestimice jače grmljavinske oblake, s prolazno jakim vjetrom, mogućom tučom, eventualnom pijavicom/tornadom. Ipak, vjerojatnost za opasne pojave nije osobito izražena. Pri vrijednostima 4 ili 5, vjerojatnost za opasne pojave je povećana; olujni vjetar i tuča su vrlo vjerojatni, a također postoji nezanemariva mogućnost pojave pijavice ili tornada. Upotrebljivost PCS indeksa se tek treba dokazati kroz praksu.

Sličan sadržaj