Vrlo toplo i vruće za prvi dan kalendarskog ljeta | Tijekom vikenda ponovno nestabilnije

Sinoptička situacija nad Europom

Prethodne dane obilježilo je smirivanje toplinskog vala, odnosno bili su nešto ugodniji, iako su dnevne temperature i dalje mjestimice prelazile 30 °C, a noćne vrijednosti su ipak bile podnošljivije.

Trenutno se nalazimo u međusustavu odnosno između anticiklone smještene nad istočnom Europom i ciklone sjeverozapadno od nas, smještene oko Engleske. Na području sjeverne Afrike prostiru se brojni ciklonalni sustavi, a nad Atlantskim oceanom smjestila se Azorska anticiklona koja će narednih dana pružiti greben istočnije prema srednjoj i sjevernoj Europi. U takvoj konstelaciji naše će područje još nekoliko dana biti pod utjecajem ne potpuno stabilnog vremena koje će obilježiti vedre i temepraturno ugodnije noći, ali i kratkotrajni pljuskovi tijekom poslijepodneva, osobito u zaleđu Rijeke i na području Gorskog kotara.

Četvrtak će obilježiti uglavnom pretežno vedro vrijeme, ali uz povremeno povećanu naoblaku, postojat će mogućnost i za kratkotrajne pljuskove u drugom dijelu dana, uglavnom oko Učke i u Gorskom kotaru. Područja koja budu zahvaćena pljuskovima vjerojatno će dobiti količinu oborina iznad 5 mm. Vjetar slab južnih smjerova ili ga neće ni biti a u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja i noćna temperatura zraka na Kvarneru između 15 i 20 °C, uz obalu i na moru oko 22 °C, a u Gorskom kotaru između 13 i 18 °C. Dnevne vrijednosti na Kvarneru između 25 i 30°C, slično i u gorju – 23 do 28 °C.

Petak će obilježiti slično vrijeme, ali i još stabilnije pa će lokalne nestabilnosti uglavnom biti rezerviranie za Gorski kotar. Na Kvarneru će prevladavati pretežno vedro i vrlo toplo te vruće vrijeme. Vlaga bi trebala biti u okvirima normale pa na područjima bez kiše ipak ne bi trebalo biti sparno. Vjetar tijekom dana slab, južnih smjerova. Jutarnje temperature zraka identične vrijednostima od četvrtka, dok će dnevne porasti za stupanj do dva.

Dakle, ova dva dana bit će uvod u novu nestabilnost i (napokon) konkretniju kišu koja nam stiže na čitavo područje tijekom vikenda, a potaknuta je ciklonom iz Afrike. Pritom bi se i temperature zraka snizile za nekoliko stupnjeva.

Nakon vikenda potencijalno je u vidu dolazak nešto toplije jezgre, no o tome detaljnije uskoro.

Sličan sadržaj