Konačno i dio Dalmacije pod radarskim nadzorom

Po prvi put u povijesti veliki dio Sjeverne Dalmacije pokriven je meteorološkim radarom koji je ovih dana s radom počeo u Istri i čiji domet je oko 250km i seže gotovo do Splita. Riječ je o privatnoj investiciji od strane mađarskog Idokep.hu u suradnji s češkim Meteopress.cz koji su posljednjih godina gotovo cijelu Srednju Europu prekrili sa x-band meteorološkim radarima i u ovoj godini svoje investicije usmjerili na Jadran i Hrvatsku, a u planu im je servis proširiti na susjednu Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru te Albaniju.


Prema najavama uskoro će sa radom početi još jedan meteorološki radar koji se postavlja kod Zadra, točnije u Zemuniku, čime će i preostali dio obale i Dalmacija napokon izaći iz višegodišnjeg “mraka”. Omogućiti će to praćenje olujnih sustava i točnije prognoziranje vremena ali i pravovremeno upozorenje stanovništva i javnih službi na opasna nevremena koja su sve učestalija zadnjih godina.

I dok se ovaj projekt razvija gotovo u tišini sličan projekt o kojem možemo često čitati po portalima provodi i DHMZ koji ako sve bude u redu i u rokovima prve radare koji bi pokrili i obalu najvljuje za dvije godine.

Iako ovu privatnu investiciju treba pozdraviti treba još vidjeti koliko će od dostupnih prikaza biti besplatno jer je za pretpostaviti da će projekt imati prvenstveno komercijalnu svrhu, javlja Portal – Šibenik meteo.

Sličan sadržaj