Idući tjedan novi toplinski val diljem Europe

Ovog mjeseca prevladavala je neuobičajena toplina u većem dijelu Europe, a još je jedan val vrućine u stvaranju.


Veći dio Europe doživjet će barem jedan dan intenzivne vrućine sljedećeg tjedna, s jezgrom vrućine koja će se protezati od Španjolske prema Francuskoj i Njemačkoj.

Idući tjedan vrlo izgledan je val potencijalno opasnog vrućeg vremena u velikom dijelu zapadne i srednje Europe.

Lokacije od Madrida preko Pariza do Frankfurta i Berlina mogu očekivati višednevni toplinski val, s dnevnim temperaturama oko ili iznad 32 °C.

Na najtoplijim lokacijama u srijedu i četvrtak temperature zraka mogu dosegnuti i paklenih 40 °C.

Najviše temperature do sada očekuju se tijekom ovog vrućeg vala u gradovima poput Madrida, Milana, Praga, Münchena i Züricha.

Toplina će započeti najprije diljem Španjolske ovog vikenda, prije nego što se u ponedjeljak proširi nad Francusku. Do utorka će jaka vrućina zavladati od Madrida do Berlina i Milana.

Temperature zraka u zapadnoj i središnjoj Europi svoj vrhunac dosegnut će sljedećeg četvrtka i petka, jer će se toplina širiti dalje prema istočnoj Europi i na Balkanski poluotok.


U drugoj polovici tjedna izgledne su temperature zraka iznad 32 °C u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Sofiji.

Višestruki dani ekstremne vrućine u kombinaciji s toplim noćima neće dopustiti da se zgrade i kuće bez klimatizacije dovoljno ohlade, stvorit će se neugodni uvjeti za spavanje i povećava se rizik od bolesti povezanih s ovakvom toplinom.

Sličan sadržaj