Vrlo vruća (i) srijeda: Novi rekordi u Rabu i Malom Lošinju / Rijeka najtoplija u Hrvatskoj s 40°C, rekordno tople noći!

Clipboard01

U ranijem tekstu napisali smo da su Rab i Rijeka u lovu na novi apsolutni rekord, upravo zbog očekivanja da će srijeda biti još toplija nego utorak. Upravo to se i dogodilo.

U Rijeci je živa u termometru rasla do 40°C, točnije 39.9°C, što je za 0.1°C manje od izjednačenja rekorda iz 2007. godine i 22. mjesto na ljestvici najtoplijih europskih gradova u srijedu, a najtoplija u Hrvatskoj.
Rab je došao do novog apsolutnog rekorda, jer je izmjereno 39.3°C, čime je prijašnji rekord srušen za 1°C.
U Malom Lošinju, živa u termometru rasla je do 37.2°C, što je za 0.2°C niže od apsolutnog rekorda, ali je zato po drugi put u 4 dana postavljen novi srpanjski rekord.
U Gorskom kotaru prošlo je bez rekorda, ali se zato Parg grijao na 32°C.

Nisu samo rekordi bilježeni u PGŽ. Tu je cijeli niz mjernih lokacija koje su imale apsolutne rekorde ili rekorde za srpanj.
Senj je dobio dva rekorda, novi apsolutni od 39.7°C, postao je ujedno i novi srpanjski rekord. Time je srušen apsolutni rekord iz 1952. godine od 39.0°C.
Malo južnije i osjetno više od Senja smješten je Zavižan koji također ima novi apsolutni i srpanjski rekord koji sada iznosi 28.3°C.
Sjever Dalmacije s rekordom su zastupile dvije postaje zadarskog područja. Na aerodromu je postignut novi apsolutni rekord od 39°C, a u samom Zadru novi apsolutni i srpanjski rekord od 36.1°C.

Na cijelu priču o rekordima treba se dotaknuti i toplih ili čak i vrućih noći, s kojima se teško spava, jer temperatura ne pada ni ispod 25°C. U Rijeci je u tijeku treća noć za redom u kojoj temperatura neće pasti ispod 25°C, a u dvije noći zaredom postignuta je rekordno visoka minimalna temperatura. Prvo je izmjereno 27.3, a zatim i 28.5°C. Bit će zanimljivo za vidjeti hoće li četvrtak ujutro dati i novi rekord za minimalnu temperaturu zraka.

Ako mislite da je u Rijeci teško spavati, što tek reći za Senj gdje temperatura u srijedu ujutro nije pala ispod 31°C!

Osvježenje su dočekali u unutrašnjosti Dalmacije gdje je bilo lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom uz do 10-ak mm kiše.

Vrućine će se nastaviti i idućih dana. Još bi četvrtak mogao biti podjednako topao ili čak i topliji (u igri i novi rekordi), a zatim će od petka temperatura pasti uz promjenu vremena za vikend, o kojoj smo već pisali OVDJE.

Naslovna: Rijeka 22. u Europi po izmjerenoj najvišoj dnevnoj temperaturi. Izvor: Ogimet.com

Sličan sadržaj