“YONG SHENG” IZ DALIANA U ROTTERDAM ZA 33 DANA (PREKO ARKTIKA)


Po prvi put jedan kineski teretni brod plovi u Europu polarnim prečacom, zahvaljujući topljenju leda na Arktiku.
Brod u vlasništvu najvećeg kineskog brodara Cosca isplovio je u četvrtak iz matične luke Daliana, na sjeveroistoku zemlje i treba stići u Europu, u Rotterdam za 33 dana ploveći sjeveroistočnom rutom duž sjeverne sibirske obale.

Brod Yong Sheng, nosivosti 19 tisuća tona, treba 25. kolovoza proći kroz Beringov prolaz nakon čega ulazi u Arktički ocean, sjeveroistočnu pomorsku rutu kojom se može ploviti samo ljeti.

Kina, najveći svjetski izvoznik, posvećuje veliku pažnju tom novom pomorskom pravcu koji joj omogućuje da izbjegne čekanje u Sueskom kanalu i da put do Europe, svog najvećeg trgovinskog partnera, skrati za više tisuća kilometara.

Sjeveroistočna pomorska ruta kojom Rusija olakšava plovidbu uvodeći obvezu unajmljivanja svojih ledolomaca, trebala bi imati sve veću ulogu u međunarodnoj trgovini.

Kina, najveći potrošač energije u svijetu, bacila je usto oko na goleme zalihe nafte i plina koje se kriju u njedrima Arktika. Ta će prirodna bogatstva biti sve dostupnija zbog povlačenja polarnog leda.

Nakon višegodišnje diplomatske kampanje Kina je u svibnju dobila status promatrača u Arktičkom vijeću, međuvladinu tijelu za suradnju.

Foto: Brod Yong Sheng, Izvor: Vesseltracker.com

Sličan sadržaj