ZA NAMA NESTABILAN VIKEND, SVEMU KRIVAC ANTICIKLONA

Bez brige, nismo pod utjecajem alkohola, govorimo istinu. Subota i nedjelja gotovo su se odigrale na isti način, a svemu je krivac anticiklona, koja je podržavala nestabilno vrijeme, koje se dijelom u unutrašnjosti i lokalno u Gorskom kotaru nastavilo i danas (slika).
Kvarner je tijekom vikenda imao više sunca, ali i u subotu kasno navečer, a slično i u nedjelju, iz unutrašnjosti se prema nama premještala veća oborinska masa, s kojom je lokalno izraženijih oborina bilo u unutrašnjosti Hrvatske. S obzirom da je većinu tih oborina zadržao Gorski kotar, do nas je stigla tek manja količina tih oborina, pa je bilo lokalno kraćih pljuskova, ponegdje i grmljavine, ali ni približno kao u unutrašnjosti Hrvatske.
Zbog veće količine kiše, neke lokacije u unutrašnjosti prešle su već oborinske prosjeke za srpanj. Ruku na srce, to i nije teško dostići jer srpanj slovi kao mjesec u godini kada su temperature najviše, a kiše ima vrlo malo. Međutim, ova godina nam pokazuje da se s vremenom nikad ne zna. Tako djeluje anticiklona, a oborina ima skoro više nego s ciklonom. Na Kvarneru ima i bure koja “fenira” zrak, te su noći vrlo tople, a primjerice prošla je na nekim lokacijama na Kvarneru imala i tropska obilježja, kada se temperatura tijekom noći nije spustila ispod 20°C.
Neobično srpanjsko vrijeme nastavit će se i dalje, sunca će na Kvarneru biti više nego u Gorskom kotaru, ali ni to sunce neće nam dati srpanjsku vrijednost temperatura. Ni more se nije previše zagrijalo, a temperatura se uglavnom kreće između 21 i 23°C.

Sličan sadržaj