ERICK, SOULIK, CHANTAL


Imena su to trenutno aktivnih tropskih sustava na Pacifiku i Atlantiku, što znači da je sezona u punom jeku, onu najvećeg potencijala možete vidjeti na naslovnoj grafici.
Tropska oluja Erick, koja je jedno vrijeme imala i snagu uragana 1. kategorije vrlo je blizu kalifornijskog poluotoka, ali po prognozama direktnog udara na kopno ipak neće biti, iako će se posredan utjecaj zasigurno osjetiti.
S druge strane Pacifika tropska oluja Soulik prikuplja zalet za udar na kopno Tajvana. Trenutno se nalazi vrlo daleko od kopna, sjevernije od Guama, a prognoze kažu da će ovaj sustav iskoristiti potencijal otvorenog mora koji mu se nudi te bi već sutra mogli govoriti o tajfunu koji bi prošao sjevernije od Filipina te vrlo snažan, moža čak i kao tajfun 2. kategorije došao do Tajvana, negdje potkraj tjedna.
I za kraj ovog izvještaja evo nas i na tropskom Atlantiku. U prošlom javljanju spominjano polje nestabilnog i sniženog tlaka zraka, zapadnije od Zelenortskog otočja polako se primiče Karibima. Formirala se tropska oluja Chantal, koja će do kraja tjedna udariti na istočne Karibe.

Sličan sadržaj