DELNIČKI UČENICI POSTALI PRAVI METEOROLOZI


Iako su školski praznici u punom jeku, dio učenika delničke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića imat će »radne praznike«.

Riječ je o učenicima koji su uključeni u Globe projekt mjerenja i očitovanja različitih podataka vezanih uz klimu, govori nam prof. Jadranka Barjaktaraj Čop, dodajući kako mjerenja traju stalno, čak i subotom i nedjeljom te praznicima i blagdanima.

– Samo praćenjem kroz duži niz godina može se doći do relevantnih podataka o ponašanju klime, eventualnim klimatskim promjenama i promjenama u okolišu. Smisao Globe projekta upravo je to da se na što široj razini i od strane mladih ljudi, osnovaca i srednjoškolaca, dobijaju podaci vezani uz klimu. Konkretno, u našoj školi mi već niz godina redovno provodimo atmosferska, pedološka (temperatura tla) i fenološka (vrijeme početka pupanja bukve) mjerenja, a kod onih mjerenja koja su nužna svakog dana tijekom praznika tjedno se u očitovanju izmjenjuju po dva učenika koja u tzv. solarno podne (između 11 i 13 sati) bilježe potrebne atmosferske podatke. Možda je najbolja potvrda našeg kvalitetnog rada to što već četvrtu godinu za redom na godišnjem natjecanju Globe škola dobivamo najveća priznanja i nagrade, a ove godine na natjecanju u Zadru upravo zbog tog konstantno kvalitetnog rada dobili smo ne samo nagradu, već i pohvale od mentora s Hidrometeorološkog zavoda koji su pohvalili našu sustavnost, ali i kvalitetu mjerenja istaknuvši kako se naši podaci podudaraju sa njihovim službenim podacima, ističe prof. Čop Barjaktaraj.
Četvero razigranih delničkih »globeovaca« veseli se dobrom rezultatu i malo, bar njih troje, žali za tim što im je ovo zadnja godina osnovne škole pa više neće vidjeti ovu uigranu ekipu.

Istina, jedna od njih, Stela Pleša, vjerojatno će nastaviti raditi u Globe sekciji budući da školovanje nastavlja za kemijskog tehničara u Rijeci, a ta škola ima Globe ekipu, kaže nam Stela koja je u sastav delničkih globeovaca ušla i stoga što njen djed Franjo Crnković godinama za Hidrometeorološki zavod prikupljka podatke vezane uz klimu.

– Djed prati što radimo i uspoređuje naše sa svojim podacima i vrlo je zadovoljan i mojim i našim radom pa ga često i kontaktiramo jer on puno zna o mjerenju, a upoznali smo se i kao sekcija s njegovim radom, govori Stela dok njen vršnjak Stjepan Divović ističe kako su nakon prikupljenih podataka zaključili kako je protekla jesen u Gorskom kotaru bila iznadprosječno topla.

Alen Dedić, koji je najzaslužniji za pobjedu u orijentacijskom trčanju sa žaljenjem konstatira da se vjerojatno više neće baviti mjerenjima jer odlazi na školovanje u Zagreb, a Katarina Miler, jedina »sedmašica« u ovom društvu, nastavit će sljedeće godine rad u sekciji u kojoj je od petog razreda.

Projekt ide dalje

Profesorica Jadranka Barjaktaraj Čop ističe kako se aktivnost Globe sekcije nastavlja i dalje, kao i sam projekt.

– Svake se godine u našoj školi u projekt uključuje 50-60 učenika, mahom su to polaznici viših razreda. Njihov doprinos praćenju klimatoloških promjena je vrlo bitan jer upravo radom na utvrđivanju ovih mikroklimatskih promjena pomažemo stvaranju opće globalne slike i na svoj način dajemo doprinos zaštiti i očuvanju prirode, rekla je prof. Barjaktaraj Čop.

Tekst i foto: Novi list

Sličan sadržaj