Za vikend kiša u primorju i novi snijeg u Gorskom kotaru

null
Duboka ciklona sa središtem oko Genovskog zaljeva u jugozapadnoj struji sa svoje prednje strane, našoj županiji donijela je ponegdje i vrlo obilne oborine. Zbog izraženog zatopljenja po visini, a “zarobljenog” hladnog zraka pri tlu, rezultiralo je kišom koja se smrzava u dodiru s tlom na dijelu područja Gorskog kotara.

Iznad zapadnog Atlantika imamo duboku ciklonu, koja će poslati svoju frontu u Sredozemlje, što će uzrokovati stvaranje nove ciklone opet oko Genovskog zaljeva, dok će trenutna ciklona odmicati prema jugu Italije.

Do kraja današnjeg dana na riječkom području još može biti povremene kiše, a u Gorskom kotaru mjestimice i ledene kiše.

Sutra nas u prvom dijelu dana očekuju povremene oborine, dok bi u večernjim i noćnim satima bile nešto izraženije. U Gorskom kotaru bi sredinom dana na većem dijelu područja došlo do blagog porasta temperature zraka, pa se i tamo očekuje kiša, dok bi ledene kiše ili snijega još moglo biti samo u mjestima u blizini granice sa Slovenijom. U noći sa subote na nedjelju, zbog pritjecanja nešto hladnijeg zraka po visini sa sjeveroistoka Europe, na većem dijelu Gorskog kotara oborine će opet prijeći u snijeg.

U nedjelju oblačno s kišom u primorju, a u Gorskom kotaru sa snijegom, kojeg ponegdje može pasti preko 30 centimetara. Duž obale zapuhat će umjerna do jaka bura uz postupan pad temperature zraka, osobito prema kraju dana. U večernjim i noćnim satima s padom temperature zraka, snijeg se očekuje u višim predjelima riječkog zaleđa iznad 500 m.n.v. uz mogućnost formiranja snježnog pokrivača, a isto tako ne možemo isključiti ni mogućnost za spuštanje snježne granice i nešto niže od navedene.

Tijekom ponedjeljka još može biti slabih povremenih oborina u jutarnjim satima, a zatim se očekuje djelomično razvedravanje u većini područja naše županije.

Zbog jačanja ciklonalne aktivnosti na Atlantiku idućeg tjedna, opet bi se naši krajevi mogli naći pod jugozapadnim strujanjem, a to bi značilo nestabilno i toplije vrijeme.
Foto: Rimeteo

Sličan sadržaj