Za vikend nestabilnije / Izgledi vremena u novom tjednu

Clipboard01

U drugu dekadu najkraćeg mjeseca u godini ušli smo s nešto stabilnijim vremenom, zbog djelovanja anticiklone sa zapada Europe, koja se tijekom tjedna pomaknula na naše područje pa sada doslovno na prognostičkoj karti Europe imamo anticiklonu koja se proteže od jugozapada prema sjeveroistoku Europe. Zapadnije i istočnije nalaze se ciklonalni sustavi koji donose oborine, na zapadu kišu, a istočnije ima i snijega kao što je bio slučaj sa Grčkom i Turskom proteklih dana.

Za razvoj budućih vremenskih prilika, moramo baciti pogled na zapad, jer glavnina poremećaja koji dolaze na naše područje dolaze sa zapada, dok jače fronte uglavnom stižu ili sa sjeverozapada ili sjevera.
Događa se također, ali rijeđe, da ciklone dođu s istoka, ali to budu većinom one koje su jednom prošle preko Jadrana pa se opet vratile preko istočne Europe prema našem području.

Iz područja UK prema Sredozemlju kreće se plitka ciklona koja je svoju dolinu već gotovo pružila do Sredozemlja te se zbog toga nešto nestabilnije vremenske prilike na našem području očekuju već ovog vikenda.

Subota će biti promjenjivo oblačna. Povremene kiše bit će na riječkom području i ostatku Kvarnera s time da bi kiša na riječkom području mogla biti za nijansu češća. Bitno je za naglasiti da se ne očekuju jače oborine.
U Gorskom kotaru mogućnost za malo susnježice ili snijega, dok još po visini ne zatopli.

Nedjelja će biti promjenjivo oblačna, s više sunca u dijelu Gorskog kotara i na otocima, dok će na riječkom području biti oblačnije uz mogućnost za sunčana razdoblja. Mogućnost kiše svedena je na minimum na većini područja.
Razlog “posušivanju” nedjelje je u činjenici da neće doći do stvaranja ciklone u Sredozemlju, kako su prvotno vidjeli prognostički modeli.

Nema ciklone, što automatski znači da je takvo polje nestabilnosti podložno brzom raspadanju, što će se i dogoditi do kraja nedjelje, tako da se u novom tjednu ponovo vidi stabilnije vrijeme. Mogućnost magle postojat će u nižem gorju.
Još do 15. veljače, temperature malo ispod prosjeka ili u granicama prosjeka, a zatim od 15. veljače vidi se osjetno toplije vrijeme.
Zime nema sigurno do kraja idućeg tjedna, a i za posljednje dane mjeseca tek treba vidjeti.

Naslovna: NASA

Sličan sadržaj