ANALIZA: Na Grenlandu -62°C / Utjecaj na ostatak Europe

greenland_summit_oblique

Prije dva tjedna, dok je veći dio Europe iskusio okus prave zime, nad Grenlandom je bila blokirajuća anticiklona, zbog čega se hladnoća po njenoj istočnoj strani spuštala sve na jug. Na Grenlandu je tada bilo i 30°C viša temperatura.

Danas se ta blokirajuća anticklona nalazi nad Europom, zbog čega je Grenland opet pod opsadom ciklona, a temperatura pada i ispod -60°C.
Na Grenlandu, na postaji Summit danas je izmjerena temperatura od -62°C, a osjet ugodnosti ide i do -80°C!

Ovakva situacija za veći dio Europe znači izostanak zime u idućih 7 dana, jer NAO indeks opet poprima pozitivnu vrijednost što znači ponovo aktiviranje ciklonalne aktivnosti na Atlantiku.
Hladnoća s Grenlanda direktno “curi” u Atlantik, a razlika u temperaturi između zraka i površine oceana dodatno doprinosi nestabilnostima.
Ciklone na Atlantiku povući će topliji zrak iz južnih područja bližima ekvatoru, tako da će se dobar dio Europe naći pod utjecajem iznadprosječih temperatura.

Navedeno se može vidjeti na sljedećoj slici, gdje je jasno vidljivo da samo Island ima hladnoću, a veći dio Europe iznadprosječnu toplinu.

Isto se vidi i po kretanju NAO indeksa. Nakon što je početkom veljače bio neutralan danas ponovo ima pozitivnu vrijednost.

Sličan sadržaj