Za vikend nestabilnije uz pljuskove i zahladnjenje

Iznadprosječnost temperatura zraka traje od početka rujna. Bilo je samo slabijih pokušaja prekida tog niza, poput onog proteklog vikenda kada je utjecala oslabljena fronta te donijela većinom nimalo ili tek malo oborina uz malo bure i prolazno više oblaka.

Odmah nakon nje nastavilo se rujansko ljeto uz temperaturu od 30°C, a samo je lokalno bilo i ima pljuskova.

Slično vrijeme nastavit će se sve do subote kada ćemo se naći pod utjecajem frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, u sklopu ciklone nad Skandinavijom.
Prolazak fronte značit će i prolaznu promjenu vremena koja će se manifestirati kroz jače naoblačenje te mogućnost pljuskova s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i izraženiji, naročito u gorju i zaleđu obale.
Prije fronte puhat će vjetar južnih smjerova, a njenim prolaskom očekuje se okretanje vjetra na sjeverne smjerove uz jačanje i pad temperature.
Tako u subotu navečer u gorju temperatura neće prelaziti 10°C, dok će se na Kvarneru kretati između 15 i 20°C, uz umjerenu do jaku buru s olujnim udarima.

Tijekom nedjelje smirivanje vremena, a mogućnost novih nestabilnosti postoji za ponedjeljak s prolaskom još jednog frontalnog poremećaja, koji bi se prema zadnjim prognostičkim materijalima ipak trebao premjestiti sjevernije.

Nakon ponedjeljka puno upitnika i nepoznanica. Postoji veliki rasap prognostičkih modela uzrokovan tropskom aktivnošću na Atlantiku, naročito prema Europi, što još uvijek stvara velike probleme superračunalima zaduženima za izradu prognostičkih karata.

Sličan sadržaj