Znanstvenici upozoravaju: Na red bi mogla doći superoluja

Ilustracija, Dražen Suvić Photography

Razorni vjetrovi i velike kiše koje su došle s uraganom Florence na istočnu obalu SAD-a, a zatim supertajfun na Filipinima koji krenuo prema Kini i Hong-Kongu, pokazali su pravu snagu prirode – koja će s vremenom rasti, donosi The Guardian.

Povećanjem vodene pare u atmosferi i zbog rekordnih temperatura diljem svijeta, znanstvenici vjeruju da bi uskoro na red mogla doći superoluja, uragan koji će dostići kategoriju 6.

Uragan takve jačine do sada nije nigdje zabilježen, ali zbog vremenskih prilika posljednjih godina, još razornija moć vjetra i kiše moguća je u narednim godinama.

Brojne su oluje koje su ostavile velike štete na gradovima poput New Orleansa ili Houstona. Uništenja te vrste s vremenom će se povećati iz jednostavnog razloga što je sve više snažnih oluja diljem svijeta, a ne samo u dijelovima Sjeverne i Srednje Amerike ili jugoistočne Azije.

Svoje mišljenje i zabrinutost izrazili su dvojica ponajboljih znanstvenika koji se bave uraganima, Kerry Emanuel s MIT-a i Ning Lin s Princetona. Oni su 2015. objavili detaljan prikaz uragana u koji je uključeno šest različitih klimatskih modela.

U Sredozemnom moru od osamdesetih do danas broj oluja se rapidno povećao. Tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća zabilježilo se 27 jakih oluja, a u ovom desetljeću njih 17, s time da slijede još dvije godine u kojima će taj broj zasigurno rasti.

Tekst: Novi list