Mangkhut i Florence obilježili vikend u svijetu

Glavni meteorološki događaj proteklog vikenda u svijetu, bio je vezan uz tropsku aktivnost. Na zapadnom Pacifiku pratili smo supertajfun Mangkhut, a na Atlantiku uragan Florence.

Supetajfun Mangkhut u subotu je pogodio Filipine. Sjever zemlje našao se na putu vjetru stalne brzine 270 km/h, dok su udari dosezali gotovo 320 km/h. Problem su pravile i obilne oborine, lokalno i do 800 mm.
Nastale su poplave i odroni, a zabilježena su i 64 smrtna slučaja.

Prelaskom preko Filipina, tajfun je izgubio na snazi te do Honga Konga i Kine stigao kao tajfun 2. kategorije. Udari su dosezali i 200 km/h, a stalna brzina vjetra iznosila je 170 km/h.
U Kini i Tajvanu zabilježeno je i pet smrtnih slučajeva. Na cijelom području zabilježena je i veća materijalna šteta, a tajfun je u Hong Kongu okarakteriziran kao jedan od najjačih.

Posljednji izvještaj kaže da je Mangkhut tropska depresija duboko u unutrašnjosti Kine te bi se trebao raspasti.

Na drugom kraju svijeta, na istoku SAD-a bili su suočeni s osjetno slabijim, no ne i bezopasnim uraganom Florence, koji je osobito pogodio savezne američke države Sjevernu i Južnu Karolinu. Najveći problem ovog sustava predstavljala je njegova stacionarnost zbog čega je obilnu kišu donosio širem području. Lokalno je palo i do 800 mm kiše, što je prouzročilo poplave, a bilježi se i porast vodostaja rijeka.
Zbog svega navedenog život je izgubilo najmanje 16 osoba.

Unatoč trudu novinara Weather Channela, vjetar nije predstavljao veću poteškoću, osim prillikom udara na kopno kada je prolazno puhao 150 km/h, a zatim brzo slabio kako je Florence u interakciji s kopnom gubio na snazi.
Slabljenjem je gubio i na brzini kretanja, što je stvorilo uvjete za obilnu kišu i poplave.

Trenutno je Florence tropska depresija, koja bi prema prognozi putanje i snage mogla zaokrenuti na Atlantik te postati vantropska ciklona. Dok ne izađe na Atlantik i dalje će donositi obilnu kišu, tako da je moguće da neke lokacije prijeđu čak i 1000 mm oborine.

Usporedba

Glavna prijetnja supertajfuna Mangkhut bio je vjetar, dok je kod uragana Florence u SAD-u to obilna kiša zbog spore pokretnosti sustava nakon što je ušao na kopno. Mangkhut je bio jači i razorniji, ali je bio brži, pa je i brže prošao.
Florence je prije dolaska u SAD bio još i jači, posebno dok je prelazio preko Bermude, kada je bio i 4. kategorije.

I jedan i drugi sustav izrazito su opasni, ali je Mangkhut ipak bio opasniji, upravo zbog razornog vjetra koji je počinio veliku materijalnu štetu na Filipinima, u Kini, Tajvanu, Hong Kongu.

Uspoređivati ove dvije pojave s našom burom posve je besmisleno, jer bura puše na refule i nikada nema stalnu brzinu od npr. 200 km/h, dok u ovim sustavima vjetar puše stalnom brzinom, što dodatno pojačava njihovu razornu moć.

Tajfuni i uragani su izrazito jake tropske ciklone, koje proizvode vjetar i kišu uz popratne pojave poput olujnog uspora i valova na moru, a bura je samo vjetar, koji obično puše nakon prolaska hladnih fronti.

Da je sustav poput Mangkhuta moguć u Jadranskom moru ostavio bi nesagledive posljedice na širem području.

Sličan sadržaj