Za vikend u gorju može pasti malo snijega | Konkretniji snijeg moguć u utorak

Premještanjem frontalnog poremećaja preko srednje Europe, sredinom tjedna započela je promjena sinoptičke situacije u vidu jačanja anticiklone i spuštanja hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.

Zbog toga su u četvrtak ujutro izmjerene najniže temperature u drugom dijelu godine. U Rijeci se živa u termometru spustila do 7°C. Mali Lošinj bio je najtopliji s 13°C, malo hladniji bio je Rab s 11°C, a najhladniji u PGŽ bio je Parg s 3°C. Mjestimice u riječkom zaleđu bilo je i mraza.

Na razini Hrvatske najhladnije je bilo u Slavonskom Brodu s -3°C, -2°C izmjereno je u Daruvaru i na Zavižanu, dok je osječko područje imalo raspon od negativnih vrijednosti ka blagoj pozitivi.

Unatoč stabilizaciji vremena slabih oborina može biti do kraja tjedna na području Gorskog kotara uz dosta niske temperature. Uglavnom je riječ o kiši i susnježici, a mjestimice može zalepršati i malo snijega.
Na Kvarneru se do kraja tjedna očekuje većinom stabilno, vjetrovito i prohladno vrijeme. Slabe oborine moguće su na istočnim predjelima, bližima gorju.

Konkretnije će se vrijeme promijeniti u utorak kada će na vrijeme djelovati Sredozemna ciklona sa zimskim obilježjima. Ona će se premjestiti sa zapadnog Sredozemlja u Jadran.
Zbog njenog utjecaja očekuje se dosta oborine, na Kvarneru kiše, a u gorju se očekuje i prvi ozbiljniji snijeg.

Izvjesno je da će promjena biti snažna, jer će ciklona imati tlak oko 995 hPa. Zbog položaja u srednjem Jadranu bit ćemo u njenom hladnom sektoru, a utjecaj ciklone kroz dotok toplijeg zraka mogao bi se osjetiti na jugu Kvarnera. U Gorskom kotaru očekuje se snijeg jer će i oborina i hladnoće biti dovoljno, dok će na Kvarneru većinom puhati škura bura.
Bit će hladno, no ne i dovoljno hladno za snijeg na Kvarneru. Može pasti lokalno obilnija kiša.

U srijedu smirivanje vremena.

NAPOMENA: Najava je pisana prema aktualnim prognostičkim modelima i neće se mijenjati s eventualnom promjenom sinoptičke situacije. Bude li potrebe, pisat će se posebni tekstovi.

Naslovna: Sinoptička situacija za utorak (model ECMWF), windy.com

Sličan sadržaj