Zaleđena Velika jezera: Radost turistima, glavobolja pomorcima

650x366_03251919_screen-shot-2014-03-25-at-3.18.41-pm

Neobična velika prekrivanost ledom Velikih jezera stvorila je probleme u održavanju plovnog puta između SAD-a i Kanade te dolazi do brojnih kašnjenja u opskrbi robom. Istovremen, turistički djelatnici su zadovoljni.Otvorio im se novi vid zarade, putem leda.

Ledolomci kanadske i američke obalne straže na jezeru Superior imaju pune ruke posla. Ove godine potreba za ledolomcima je povećana što je i razumljivo, obzirom kako je zima bila brutalna.

Ovakvi uvjeti istočnoj Kanadi nisu se dogodili još od 1994. godine. Tada je put rijekom St Lawrence prema moru bio zatvoren do 5. travnja. Ove godine plovni put trebao bi se otvoriti 31. ožujka.

Početkom ožujka 92 % Velikih jezera bilo je prekriveno ledom, što se nije dogodilo od 1979. godine. Ovakvo stanje vodi porastu razine vode u jezerima, ali isto tako i smanjenom kapacitetu, a samim time dolazi do oslabljenog protoka na slapovima Niagare, najvećem proizvođaču struje u državi New York. Osim toga, slab protok onemogućava hlađenje industrijskih postrojenja itd.

S druge strane, led omogućava da ljudi prošeću do sada neprohodnim područjima Velikih jezera što turističkim djelatnicima donosi enormnu zaradu.
Primjera radi, ove zime samo na jednom području Velikih jezera zarađeno je čak 12 milijuna dolara, a posjeta je iznosila čak preko 90% ukupne godišnje posjete. Radi se o lokaciji na jezeru Superior, Apostle Island, poznatoj po ledenim špiljama, koje se ne mogu posjetiti kad leda na jezeru nema.

Led utječe i na klimu, nema isparavanja iz jezera tako da ne dolazi do jezerskog snježnog efekta. Također, nije poznato kad će se silna oličina leda otopiti što će svakako utjecati na vrijeme tijekom ovog proljeća. Gotovo je sigurno da će proljeće u području Velikih jezera biti iznadprosječno hladno.

Foto: Neil Howk, jezero Superior, Apostle Island

Sličan sadržaj