Zastava Natura 2000 vijori u Kamačniku

Podizanjem zastave Natura 2000 i posjetom ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića značajnom krajobrazu Kamačnik jučer je ovo omiljeno i sve poznatije izletiše vrbovšćanskog kraja iznova privuklo pažnju javnosti.

Naime, pred nepuna dva i pol mjeseca otvaranjem preuređenog ugostiteljskog objekta i čišćenjem od ledoloma zakrčenih pješačkih staza ova je lokacija stavljena u turističku funkciju, a nakon vrlo dobrih početnih rezultata i pažnje vrijednog rasta broja posjetitelja, dolazak ministra Zmajlovića te podizanje zastave Natura 2000 koja se i postavlja da bi skrenula pozornost stranim i domaćim posjetiteljima na očuvane prirodne vrijednosti i ljepote, nova su potvrda uspješnog okretanja Kamačnika turizmu.

– Podizanje zastave Natura 2000 u Kamačniku vrijedno je priznanje za prirodno bogatstvo i bioraznolikost ovog zaštićenog područja. To što se Kamačnik nalazi unutar ekološke mreže Natura 2000 daje dodatni potencijal za razvoj. I to održivi razvoj koji se temelji na suživotu čovjeka i prirode. Kamačnik je dobar primjer za to jer s jedne strane nudi zaista predivnu prirodu, a s druge strane pokrenute su djelatnosti koje donose korist ljudima i zajednici ovog kraja, a ne nanose štetu prirodi, rekao je ministar Zmajlović.

– Značajni krajobraz Kamačnik danas je primjer zaštićenog područja u kojemu je stvorena sinergija zaštite prirode i njegove valorizacije u turističke, rekreativne i edukativne svrhe. Na žalost, Kamačnik je tijekom ove zime teško stradao u okovima ledenog nevremena. Turistička infrastruktura je gotovo u potpunosti obnovljena, a na uklanjanju izvaljenih stabala iz samog potoka preostalo je još posla, ali isto tako treba reći da se uz pomoć lokalne zajednice i Hrvatskih šuma u vrlo kratkom vremenu učinilo sve što je bilo potrebno da bi se omogućio prihvat posjetitelja kako bi Kamačnik iznova svojom ljepotom privlačio sve veći broj ljudi, rekla je ravnateljica JU »Priroda« Sonja Šišić .

Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog uz zahvalu ministru Zmajloviću na dolasku istaknuo je kako je Grad Vrbovsko iz svog proračuna te kroz aktivnosti gradskog poduzeća »Komunalac« uložio znatna sredstva u obnovu ugostiteljskog objekta i uređenje šetnica.

– To što imamo lijepu prirodu nije dovoljno i u nju treba privući goste, a to znači da treba raditi, nuditi raznovrsne sadržaje te zapošljavati ljude kako bi svi imali koristi. Mi smo spremni i dalje ulagati i razvijati Kamačnik jer turizam, uz gospodarstvo i poljoprivredu, smatramo jednim od najbitnijih smjerova razvoja. Naravno, u pojedinim aktivnostima očekujemo i pomoć od Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za energetsku učinkovitost, ponajprije za saniranje šteta nastalih tijekom ledoloma u veljači. Kamačnik ima još puno potencijala, a želimo li ih iskoristiti nužna su daljnja ulaganja pa i s te strane raduje posjet ministra Zmajlovića, rekao je Mufić

Izvor: Novi List

Sličan sadržaj