ZAŠTO SE OVOG SRPNJA MORE TAKO SPORO ZAGRIJAVA?


Pitanje je ovo koje nas pitaju mnogi. Sredina srpnja, a temperatura mora u Krku 21°C, Rabu i Malinskoj 23°C. Sredinom lipnja more je u Krku mjerilo i 28°C. Danas unatoč sunčanom vremenu, mnogima je i dalje hladno, iako bismo mi rekli da je more ugodno i osvježavajuće za kupanje. Ipak, navečer uz more i nije ugodno, što znači da smo daleko od toplih ljetnih večeri, a krivac tome, opet je more. Zašto je tome tako?

Još nam je prilično svjež u sjećanju prvi val vrućina, koji nas je zahvatio sredinom lipnja, kada je temperatura na Kvarneru bila uglavnom preko 30°C, a ponegdje gotovo i do 35°C. Ta izrazita toplina, pogodovala je zagrijavanju mora te je ono vrlo brzo u Krku poprimilo i tropsku vrijednost temperature od 28°C. Osim temperature, bitno je naglasiti i da bure nije bilo u tolikoj mjeri da bi se more ohladilo.

Početkom kalendarskog ljeta uslijedilo je jače zahlađenje, pala je temperatura i zraka i mora i od tada pravih ljetnih vrućina na Kvarneru nema. To ne znači da ovo trenutno vrijeme nije normalno, nego samo da nema ljetnih vrućina na koje smo navikli, dok su ove temperature vjerovali ili ne, oko prosjeka.

Izostanak vrućina i česta bura glavni su razlog sporog zagrijavanja mora. Bura može jako sniziti temperaturu mora, a čini to način da odgura površinsko more više temperature prema pučini, a taj nedostatak se nadoknađuje vodom iz dubine, tako da na površinu dođe hladnije more. Kada tome dodamo i najvišu dnevnu temperaturu zraka uglavnom do 30°C ovog ljeta, jasno je zašto more još nije toplo.

Dugoročno gledano, temperature zraka još će rasti i idućih dana, ali ljetnih vrućina neće biti, tako da će se i more sporije zagrijavati, a tu i tamo koja burica može ponovno “pomrsiti” račune zagrijavanju mora.

Sličan sadržaj