PREGLED METEOROLOŠKIH EKSTREMA U SVIJETU U LIPNJU


Lipanj je obilovao ekstremnim vremenskim prilikama, a njegov pregled po kontinentima dao je meteorolog Cristopher Burt na blogu stranice wunderground.com. Spominje požare u SAD-u i Indoneziji, poplave u Kanadi i Europi, val vrućina na jugozapadu SAD-a i Aljasci. Slijedi pregled po kontinentima

SJEVERNA AMERIKA
Jedna od vijesti lipnja iz SAD-a svakako su dva velika šumska požara u Arizoni i Coloradu, kada je poginula 21 osoba, od čega 19. vatrogasaca. Također tu su i velike vrućine. Oba su požara nastala za vrijeme rekordnih vrućina na tom području. Las Vegas u Nevadi je 30. lipnja 2013. mjerio 47.2 °C, čime je izjednačio apsolutni temperaturni rekord za sve mjesece. U Dolini Smrti u Kaliforniji, temperatura se posljednjeg dana lipnja popela do 53.9 °C, što je najveća temperatura mjerena na Zemlji u lipnju.

JUŽNA I SREDNJA AMERIKA
Najviša temperatura mjerena na Južnoj polutki u lipnju je 38.4 °C u Brazilu (Porto Nacional), 30. lipnja 2013.

EUROPA
Najgore poplave u zadnjih 500 godina zahvatile su početkom lipnja dijelove juga Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske. Poplave su uzrokovale vrlo obilne kiše koje su te krajeve zahvatile krajem svibnja i početkom lipnja. Mnoge rijeke, uključujući i Elbu i Dunav su se na nekim područjima izlile iz korita. Procijenjena šteta premašuje iznos od 3 milijarde eura.
Nakon poplava je uslijedio kratkotrajni, ali vrlo intenzivan val vrućina. Temperature u Njemačkoj, Češkoj i Mađarskoj su se penjale i do 37 °C. U Austriji je zabilježen novi temperaturni rekord za lipanj (38.6 °C), a toliko je mjereno 20. lipnja 2013. u Waidhofenu. Istovremeno u Velikoj Britaniji, temperature i oborine oko prosjeka.

AFRIKA
U Sudanu (Dongalia) je 3. lipnja 2013. mjereno 49.2 °C, što je bilo samo za 0.5 °C manje od apsolutnog temperaturnog rekorda za sve mjesece. U Egiptu (Baharia) je 2. lipnja 2013. mjereno 48.7 °C, što je novi temperaturni rekord za lipanj. U Chadu se u mjestu Faya Largeau 4. lipnja 2013. temperatura za nekoliko desetinki °C približila apsolutnom temperaturnom rekordu od 47.6 °C (22. lipnja 2010.). Nakon 13h podaci više nisu primljeni, tako da ostaje pod upitnikom da li je rekord pao.

AZIJA
U indijskoj himalajskoj državi Uttarkhand sredinom lipnja poplave su uzele 5748 života. Od 14.do 16. lipnja je u 45 sati palo i do 568 litara kiše. Bujice i odroni odnijeli su i cijela sela.
Singapur i Malezijski poluotok su se u lipnju družili sa dimom i smogom zbog šumskih požara u Indoneziji. Požari su namjerno izazvani, u svrhu proširenja poljoprivrednog zemljišta.
U središnjoj Kini je u pokrajini Henan magla bila uzrok lančanog sudara 56 vozila, a devet ljudi je izgubilo život.
Singapur je 25. lipnja 2013. godine pogodila oluja s tučom. Komadi leda su bili promjera do 2 cm. Bila je to prva tuča u znanoj povijesti tog grada-države.

AUSTRALIJA
Lipanj u Australiji bio je iznadprosječno kišovit s temperaturama oko prosjeka, dok je na Novom Zelandu bilo iznadprosječno kišovito i toplo.

ANTARKTIKA
Najniža temperatura mjerena na Južnoj polutki, i na čitavoj Zemlji tijekom lipnja je iznosila -78.4 °C, koliko je mjereno na postaji Nico, 7. lipnja 2013. Neobičan „val vrućine“ je zahvatio Južni pol tijekom lipnja. Izmjerena je temperatura od -28.8 °C, što je najviša temperatura ikad mjerena u lipnju (dosad je rekord za lipanj iznosio -30.9 °C). Zanimljivo je da je novi lipanjski rekord veći od rekorda za svibanj (-30.8 °C), a tek je malo niži od rekorda za travanj (-28.1 °C).

Sličan sadržaj