Zatopljenje u stratosferi / Mogućnost nove hladnoće kroz 15-ak dana

gfsnh-10-6

“Zaoštrila” su se zbivanja i u višem sloju atmosfere. Kao što se može vidjeti na slici, polarni vrtlog ozbiljno je ugrožen zatopljenjem u stratosferi, odnosno uspostavom anticiklone (toplije boje).

Ovo zatopljenje znači i sigurnu promjenu sinoptičke situacije, ali treba proći neko vrijeme prije nego se ta događanja propagiraju u troposferu, odnosno odraze na vremenska zbivanja.

Uobičajeno je da se promjene vide kroz 10-ak ili 15 dana od pojave zatopljenja u stratosferi.

To ne znači sigurnu hladnoću našem dijelu Europe, jer sve ovisi koliko će snažan biti anticiklonalni blok na Atlantiku, a koliko ciklonama aktivno Sredozemlje.

Sigurno da ovakav razvoj situacije ide u prilog potencijalnom zimskom scenariju, a neki modeli već sada naslućuju upravo takvu situaciju, s blokm na Atlantiku i aktivnijim Sredozemljem.

Kako god bilo, ova zima se osjetno razlikuje od prošle, prvi prodor hladnoće bio je potkraj 2014., a po svemu sudeći posljednjih 10 dana siječnja moglo bi ponuditi sličnu sliku.

Još je prerano za detalje, ovdje su iznesene samo mogućnosti na temelju sadašnje situacije u stratosferi, a s njom je zimska varijanta itekako moguća.

Sličan sadržaj