Kakav je utjecaj punog Mjeseca na vrijeme, ljude i životinje?

zalazak mjeseca, dalibor jud

Više od 384.000 km od Zemlje, prvi puni mjesec u 2015. sija kroz tminu svemira. Jeste li se ikad upitali koliki je njegov utjecaj na vremenske prilike i živi svijet na Zemlji?

Jedno je sigurno. Njegova gravitacijska sila utječe na promjenu razine mora na Zemlji, kroz pojavu plime i oseke.

Mjesec nema savršenu kružnu orbitu oko Zemlje, već se udaljava i približava od nje. Kada je najbliži Zemlji, u svom perigeju, tada je od Zemlje udaljen više od 363.000 km, a kada je najudaljeniji, u apogeju, njegova udaljenost iznosi 405.500 km.

Puni Mjesec ne može direktno utjecati na vrijeme, ali kad se njegove mijene ujedine s meteorološkom situacijom, na obali mogu nastati ozbiljni problemi.
Kod nas se to zna događati za jakih ciklona koje pojačane punim Mjesecom dovode do plavljenja obale, velikih valova uzrokovanih jugom i slično.

Osim što djeluje na prirodu, djeluje i na ljude i životinje. Ljudi za punog Mjeseca teže i nemirnije spavaju, okreću se i vrte po krevetu, a u ekstremnijim slučajevima i mjesečare, što u nekim situacijama može biti i izrazito opasno.

Životinje su za noći punog Mjeseca dulje budne i aktivnije, a studija provedena u Americi, pokazala je da se mačke i psi češće ozljeđuju u takvim situacijama, iako nisu došli do razloga zašto je to tako.

Naslovna: Dalibor Jud

Sličan sadržaj