Završna riječ o dubokoj cikloni: Obilna kiša, snijeg, vjetar, plima

Clipboard01

Tijekom četvrtka i posebno petka cijela Hrvatska bila je pod utjecajem jake ciklone koja je svojim iznimno niskim tlakom dovela do brojnih poteškoća, posebno na Jadranu a donijela je mnoga zanimljiva meteorološka događanja.

Najniži tlak tijekom petka mjeren je na području sjevernog Jadrana, a na službenim postajama spuštao se i ispod 972 hPa, što se nije zabilježilo i više od 10 godina.

Uz tako nizak tlak bile su neminovne i popratne pojave. Uz olujan vjetar južnog i jugozapadnog smjera, s orkanskim udarima, očekivano je došlo do prekida trajektnog i katamaranskog prometa na Jadranu.
Došlo je do stvaranja visokih valova pa i do plavljenja nižih dijelova obale zbog ciklonalne plime. Valovito je bilo i na riječkom području, mjereni su i olujni udari južnog vjetra, a neobično je bilo vidjeti Riječki zaljev koji je”kuhao” zbog jakog vjetra.

Dok se ciklona nije bila produbila, bilo je dovoljno hladnoće po visini za snijeg u gorju i riječkom zaleđu u četvrtak navečer, no s jačanjem ciklone zapuhao je spomenuti vjetar južnih smjerova i donio zatopljenje čak i na predjele iznad 1300 metara.

Uslijedio je kišni prvi dio petka s puno vjetra, a u petak ujutro zabilježene su i obilnije oborine u PGŽ. Kasnije tijekom dana obilnije kiše bilo je i u Dalmaciji, a dolazilo je i do pojave grmljavinskih pljuskova i tuče.

S odmicanjem ciklone prema unutrašnjosti, promijenilo se strujanje. Došlo je do pada temperature zraka i snježna granica počela se spuštati. Tako je snijeg pao u nizinama unutrašnjosti pa i na sjevernom dijelu Kvarnera, uglavnom iznad 250 metara visine, gdje se primao za podlogu.
Niže od toga mjestimice je također bilo padanja, ali uglavnom bez formiranja snježnog pokrivača.

U subotu ujutro, izmjerene su posebno u Gorskom kotaru i veće količine snijega. 71 cm izmjeren je u Begovom Razdolju, 39 u Pargu kod Čabra. Više od Parga imalo je samo Sljeme, 42 cm. Ostale postaje u Gorskom kotaru mjere između 14 i 18 cm. U Lici je palo između 7 i 19 cm, a u unutrašnjosti od 1 do 15 cm.

Što se količina oborine tiče, u Gospiću je izmjereno 55 mm, u Sinju 38 mm, u Pargu 33 mm, a u Metkoviću 32 mm.
Oborine na Kvarneru najviše su bile zastupljene u Krku i Rabu gdje je izmjereno i preko 20 mm, a na riječkom području palo je između 15 i 20 mm. Najviše oborina bilo je u Gorskom kotaru, u prosjeku oko 30 mm.

U konačnici od ove ciklone postaje PGŽ dobile su sljedeću količinu oborina:
72 Delnice
68 Krk
67 Kukuljanovo
64 Parg
60 Bakar
62 Crni Lug (nema podatka 31.01.)
54 Rijeka
53 Rab
24 Mali Lošinj

Iz ovog se može zaključiti da je ciklona u PGŽ donijela približno izjednačenu količinu oborina, izuzev Malog Lošinja koji je dobio upola manje oborine.

Iako se situacija u načelu smirila tijekom subote, “nemira” i dalje ima lokalno. Primjerice na kvarnerskim otocima i u istočnoj Istri gdje se lokalno razvio snažan oblak iz kojeg je bilo i grmljavine. Oborine su sve bliže i Rijeci, a u Fužinama od nekih 11:30 pada snijeg.

Predaha nema, jer nove ciklone tek stižu, a na vidiku su i nove snježne oborine, iako bi situacije mogle biti i dosta granične.

Naslovna:

Položaj ciklone 30.01. u 08h, Idokep.hu
Radarska slika 30.01. u 13h, ARSO
Pogled na jugo u Rijeci tijekom petka iz Bregi, foto: Renata Zoričić
Večernji snijeg u Labinu, foto: Luca Milevoj

Sve fotografije vezano uz ciklonu, a koje smo mi primili, možete pogledati OVDJE. Zahvaljujemo svima na poslanim fotografijama.

Ciklonu smo pratili na ovom MJESTU.

Sličan sadržaj