U Brazilu i Kaliforniji nastavak suše

BRAZIL-ENVIRONMENT-CLIMATE-DROUGHT

Siječanj nije bio nimalo ljubazan prema ova dva razdvojena dijela dviju Amerika. U SAD-u, u saveznoj državi Kaliforniji prošao je čak bez kapi kiše u nekim dijelovima. Primjerice u centru San Francisca to se nije dogodilo još od 1850. godine, odnosno otkako su počela i službena mjerenja.

Ovog tjedna izašao je izvještaj u kojem je objavljeno da je čak u 77.5% dijela države na snazi jedan od dva oblika najgore suše. Prošle godine u isto doba to se događalo na 67.1% površine.

Kriza s vodoom je i u dijelovima Brazila, posebno u regiji Sao Paulo, koji je jedan od najnaseljenijih gradova zapadne hemisfere i treća po veličini metropolitanska regija u svijetu. Grad je to od 11 milijuna stanovnika, a njegovo urbanizirano područje broji čak i 20 milijuna stanovnika.
U tako velikom gradu, problem je vodoopskrba, posebno kad na snagu stupi najgora suša još od 1930. godine.
Gotovo pola gradskog metro područja ovisi o rezervoaru pitke vode, koji je tijekom siječnja radio na 5% kapaciteta. Najbolje o tome kaže fotografija iz naslova (Nelson Almeida/AFP/Getty Images).

Kako se radi o suptropskom području, siječanj nije prošao bez kapi kiše, jer su bile prisutne grmljavinske oluje, ali oborina je palo daleko manje od prosjeka.

Za Kaliforniju i ovaj dio Brazila prognostički modeli ne vide u bližoj budućnosti neke zamjetnije oborine tako da će se problemi s vodoopskrbom nastaviti.

Sličan sadržaj