Zbog olujnog nevremena četiri nesreće na Jadranu: Gliser punom brzinom udario u svjetionik


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom noći, zbog jakog nevremena, četiri akcije spašavanja na moru – medicinsku evakuaciju i tri akcije traganja i spašavanja na moru, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Gliser punom brzinom udario u svjetionik

Noćas u 1,25 sati pomorska policija iz Lošinja obavijestila je središnjicu da se u uvali Iloviku, na otoku Iloviku, dogodila teška pomorska nesreća u kojoj ima ozlijeđenih kad je gliser u punoj brzini udario u svjetionik te da je pokrenuta akcija hitne medicinske evakuacije unesrećenih.

Gliser dugačak oko četiri metra s dva člana posade zabio se u plutajući svjetionik u uvali Iloviku. U nesreći su ozlijeđeni članovi posade – muškarac (1989.) i žena (1987.). Organiziran je hitan medicinski prijevoz trajektom do Malog Lošinja, gdje je hitna medicinska pomoć teško ozlijeđenog muškarca prevezla u riječki KBC i pomogla lakše ozlijeđenoj ženi. Ozlijeđeni muškarac je stabilno i izvan životne opasnosti. Djelatnici Lučke ispostave Malog Lošinja na mjestu nesreće nisu uočili onešićenje mora, a gliser je otegljen do obale, gdje će se obaviti očevid o uzrocima pomorske nesreće.

Jahta Korina nasukala se ispred hvarske luke

U 1,55 sati riječkome MRCC-u dojavljeno je kako se jahta “Korina”, u vlasništvu hrvatske charter-tvrtke, nasukala ispred hvarske luke s pet članova posade koji su zatražili pomoć. Na jahti je bilo pet Talijana kojima život nije bio ugrožen te im je središnjica predložila pomoć komercijalne tvrtke, no vlasnik nasukane jahte ju je odbio te je samostalno organizirao prihvat talijanskih brodolomaca i odsukavanje plovila.

Česi se nasukali na otoku Iloviku

Još jedna dojava u središnjicu je stigla u 3,55 sati preko Županijskoga centra 112 u Rijeci, buduće se jedrilica “Ivan 1” sa šest čeških članova posade nasukala se na zapadnoj strani otoka Ilovika. U razgovoru s brodolomcima utvrđeno je da nema prodora mora u jedrilicu ni opasnosti za njihov život. Plovilo tvrtke “Sea Help” odsukalo je jedrilicu u 5,30 sati, a nitko od članova posade nije ozlijeđen.

Olujni vjetar bacio jedrilicu na stijene

U središnjicu je noćas u 3,25 sati stigla dojava preko Županijskoga centra 112 iz Šibenika budući je češki državljanin zatražio pomoć pri odsukavanju jer su mu olujni udari južnoga vjetra jedrilicu bacili na obližnje stijene. U akciju spašavanja uputili su se djelatnici pomorske policijske iz Šibenika, koji su utvrdili da je jedrilica čvrsto nasukana i da joj se zbog jakog nevremena ne može prići. Češki brodolomac morao je pričekati pomoć djelatnika šibenske Lučke kapetanije, koji su jutros u devet sati, nakon smirivanja nevremena, odsukali jedrilicu, pri čemu nisu uočili njezino znatnije oštećenje ni onečišćenje mora, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izvor: HINA
Ilustracija: MUP

Sličan sadržaj