Visoki vodostaj na Mrežnici otežava potragu za nestalim kajakašem


Tijekom vožnje kajacima na Mrežnici prije ušća Tounjčice jučer je u brzak slapa upao i nije se izvukao kajakaš iz Zagreba (1973.), izvijestio je danas karlovački centar 112, a od glasnogovornice Policijske uprave Andreje Lenart doznaje se da danas na Mrežnici za njim tragaju i ronioci Antiterorističke jedinice.

Na mjestu događaja su i predstavnici Hrvatskih voda, koji su trebali našim roniocima osigurati uvjete za uron, ali s obzirom na današnje hidrološke prilike, tj. visoki vodostaj čini da to danas neće biti moguće, rekla je Lenart.

DC112 je izvijestio da je jučer oko podneva prilikom vožnje kajacima rijekom Mrežnicom poginuo muškarac (1973.) kad je pao između veće kamene stijene i slapa u dubinu od devet metara, gdje se voda snažno vrtloži. U potrazi su bile angažirane interventne službe iz Ogulina i dvojica ronilaca Kluba podvodnih aktivnosti iz Karlovca, no akcija je prekinuta u 18,44 sati. Vedran Salopek iz ogulinskoga HGSS-a, koji je sa 17 pripadnika HGSS-a i dvojicom ronilaca sudjelovao u potrazi za iskusnim kajakašem, kaže da se potraga nije mogla nastaviti jer je zbog obilne kiše i velike količine vode akcija previše rizična.

“Uz stradalog kajakaša je bio prijatelj koji je vidio kad ga je voda povukla pod slap”

“Trebali smo dana nastaviti akciju, ali to je nemoguće. Voda se rola tako snažno na tom slapu da nam je, na primjer, još jučer bilo skoro nemoguće izvaditi bačeno uže. Uz stradalog kajakaša je bio prijatelj koji je vidio kad ga je voda povukla pod slap”, rekao je Salopek.

“Petorica kajakaša ispala su iz kajaka pošto su prošli slap te su se dočepali mirne vode, ali je jedan kajak zapeo na slapu. Najiskusniji među njima pokušavao je izvaditi kajak, ali nije uspio, u jednom pokušaju voda ga je podvukla pod slap i više nije isplivao”, rekao je Vedran Salopek. Dodao je da ronioci ne mogu provjeriti je li poginuli kajakaš u toj rupi jer je snaga vode prevelika.

“Pokušali smo raditi branu i preusmjeriti vodu s tog mjesta i tako ući, ali ni u tome nismo uspjeli. Zato danas samo nadziremo rijeku nizvodno, da vidimo hoće li se tijelo negdje pojaviti”, rekao je Salopek.

Izvor: HINA
Foto: HGSS

Sličan sadržaj