Zbog obilnih oborina diljem Hrvatske vodostaji u naglom porastu | Najkritičnije je u Hrvatskoj Kostajnici

Zbog obilnih oborina diljem Hrvatske vodostaji su naglo porasli. Najkritičnije je u Hrvatskoj Kostajnici – gdje je Una dosegnula 426 cm te i dalje raste pet centimetara na sat. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, ali zasad nisu ugroženi ni ljudi ni kuće. Na nekoliko mjesta zbog zamućenosti vode za piće, stanovništvo se opskrbljuje iz cisterni. Na terenu su sve službe – HGSS, Crveni križ i vatrogasci. Stožer civilne zaštite pozvao je građane da pripreme pitku vodu, namirnice i lijekove za nekoliko dana.

U utorak najteže stanje je na području Hrvatske Kostajnice. Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine. Radnici čine sve kako bi spriječili da Una ugrozi ljude. Ali rijeka raste prebrzo pa se od nasipa duž korita odustalo – brane se najugroženije kuće.

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica na karlovačkom području. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista, među kojima i dvoje djece. Mostovi su teško oštećeni, komunikacija prekinuta.

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak se očekuje vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 cm, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite.


Oko podneva očekuje se vodostaj Korane i Kupe u Karlovcu oko 750 cm, a to je na granici za proglašenje izvanrednih mjera odbrane od poplave. Zbog porasta vodostaja bosanskih rijeka (Sane, Une i Vrbasa) očekuje se porast vodostaja Save nizvodno od Jasenovca, od oko 880 cm.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak. Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.


Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita. (HRT)

Sličan sadržaj