Zbog uporne hladnoće, odgoda proizvodnje javorovog sirupa u SAD-u


Nakon jedne od najhladnijih zima u nekoliko desetljeća, dugotrajni utjecaji ovogodišnje oštre zime počeli su uzimati svoj danak i to na industriji javorovog sirupa. U ožujku ove godine, Majka priroda nije pokazala nimalo milosti za neke od zemalja koje se bave tom industrijom.

Vermont, vrhunski proizvođač javorovog sirupa, prošle je godine proizveo više od 3 milijuna litara sirupa, što čini skoro 40% ukupne američke proizvodnje, prema Američkom odjelu za agrikulturu.

Prošla se godina pokazala kao idealna za industriju, sudeći po povećanosti proizvodnje u svim zemljama, u odnosu na 2011. godinu. Međutim, hladnoća u većem dijelu srednjeg zapada i sjeveroistoka zaustavila je početak “iscrpljivanja” soka iz drveća i kao rezultat odgodila početak sezone šećera.

Prije početka sezone šećera, iz javorovih drveća se mora početi iscrpljivati sok, što se obično radi u rasponu između siječnja i ranog svibnja.

U području od Minneapolisa do Burlingtona, odstupanja temperature su barem 4°C ispod normalne. U samom Burlingtonu odstupanja su više od 12°C hladnija.

Ostale države, zajedno sa Wisconsinom i New Yorkom, ključne za proizvodnju javorovog sirupa, također se susreću sa mnogobrojnim izazovima zbog dugotrajnosti hladnog vremena.

Ishod ovako dugotrajne hladnoće je kašnjenje protoka soka iz javorovih drveća. Zbog činjenice da je potrebno otprilike 140 litara soka kako bi proizveli 3,75 litara čistog javorovog sirupa, neki su se farmeri počeli zabrinjavati ne samo zbog hladnoće već i zbog neuobičajenog snježnog pokrivača.

Uz snijeg koji je još uvijek na tlu, i činjenicu da se javorov sirup oduvijek proizvodi u travnju, farmerima je jedino preostalo čekati i nadati se blažem vremenu. Međutim, nagli porast temperatura u proljeće predstavlja još jednu brigu.

Ako temperature odjednom skoče, doći će do pupanja javorovih drveća, što će označiti kraj procesu zašećerivanja.

S druge strane, ako vrijeme omogući postepeno zagrijavanje tjekom dana i hladne noći, proizvođači javorovog sirupa mogli bi iskusiti još jednu godinu obilnih usjeva.

Naslovna: (Pat Wellenbach) 24.3.2010. – poljoprivrednik prazni posudu ispunjenu sokom

Sličan sadržaj