Zbog vjetra, u prekidu katamaranski promet, otežan ukrcaj trećemajskih teglenica / Najava vjetrovitog četvrtka

HR-140515

Vrijeme tijekom srijede na Kvarneru je obilježila bura koja je zbog svoje snage u potpunosti prekinula katamaranski promet između Rijeke i otoka. Katamaran “Adriana” koji plovi na relaciji Novalja-Rab-Rijeka, u srijedu nije isplovio iz Novalje. Katamaran “Krilo Carbo” koji plovi na liniji Rijeka – Mali Lošinj, nije isplovio iz Rijeke.
Zbog vjetra je otkazana međunarodna linija Bari – Dubrovnik.

Nepovoljni vremenski uvjeti otežali su rad i u samom akvatoriju riječke luke. Brod “Tern” za prijevoz specijalnih tereta, koji je u Rijeku došao u ponedjeljak, nije mogao preuzeti teglenice proizvedene u “3. maju” odmah po dolasku, već se ta akcija odvijala tijekom srijede, dok se isplovljavanje za Kolumbiju, ne bude li većih komplikacija s vremenom, očekuje tijekom četvrtka.

Foto: Gorgoroth

Ukoliko i isplovi, pred posadom su opasni uvjeti Jadrana jer će i četvrtak biti vrlo vjetrovit dan. Na otvorenom moru očekuju se udari tramontane od preko 150 km/h.
To ujedno znači i nove poteškoće u odvijanju trajektnog i katamaranskog prometa pa je moguće da će katamaranske linije koje povezuju Rijeku i otoke biti i dalje u prekidu.

Vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. DHMZ je kroz servis uzbunjivanja “Meteolarm” izdao najveći stupanj upozorenja za unutrašnjost, a udari sjevernog vjetra mogu prelaziti i 100 km/h.

Dakako, na Jadranu se ovih 100 km čini malo, ali primorci su se navikli na vjetrovito vrijeme, dok su unutrašnjosti olujni udari vjetra ipak rjeđa pojava. Zbog toga i to crveno upozorenje, dok je za Jadran izdano žuto upozorenje, ali i veće brzine vjetra.
Osim vjetra, Slavonija i Lika lokalno mogu dobiti i preko 40 mm kiše, dok se drugdje kiša ne očekuje u značajnijim količinama.

Razlog ovakvih upozorenja za vjetar smo objasnili, ali nismo razlog vjetrovitog vremena na području Hrvatske. Vjetrovito je zbog dubokog ciklonalnog centra nad istočnom Srbijom, dok je istovremeno iznad nas područje povišenog tlaka zraka. Sve dok se ti tlakovi ne izjednače, to jest dok spomenuta ciklona ne oslabi, bit će vjetra.

Za kraj i informacija iz HAK-a od 03h da je zbog olujne bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena za sav promet.
Državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački otvorena je samo za osobna vozila.
Na Jadranskoj magistrali (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Vjetar će oslabiti tijekom petka, a nestabilno vrijeme će se nastaviti i do početka idućeg tjedna.

Sličan sadržaj