Zima na Japetiću (FOTO)

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Nalazi se na 879 m n.v. Omiljeno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica. Na vrhu je postavljena 12 metara visoka piramida koja je do 1960.bila na Sljemenu. S nje se pruža lijepi pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju sve do Alpa.

Sam vrh obrasta šuma, a na grebenima i osunčanim padinama nalazimo livade sa brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama. Japetić je omiljeno okupljalište paraglajdera. Na livadi ispod Planinarskog doma održavaju svoja natjecanja.

Fotografije koje smo dobili na mail, a koje možete vidjeti u galeriji ispod, poslao nam je Franjo Novosel. Proteklog vikenda trebao je biti na Zavižanu, ali zbog lošeg vremena i našeg propusta nije tamo otišao, već na Japetić.
Naime, gospodin Franjo nam se na vrijeme obratio za pomoć u pogledu vremena, međutim naš email bio je nedostupan nekoliko dana iz tehničkih razloga te smo kasno vidjeli njegov upit.
Ovim putem, javno se ispričavamo, jer ga do sada nikada nismo ostavili na cjedilu. Ali eto, zbog nečega na što niso mogli utjecati, i to se dogodilo.

Uživajte u njegovim fotografijama s Japetića. Gore je ovu zimu tri puta palo malo snijega, ali je već slijedeći dan nestao. U kombinaciji s maglom u nizini i oblacima na nebu, prizori znaju biti jako zanimljivi.

Foto: Franjo Novosel

Sličan sadržaj